Szlovéniában sztrájkot tartottak a bírák és az ügyészek
2024. január 4. 19:10

A bírák és ügyészek egy órára felfüggesztették a munkát csütörtökön Szlovéniában, tiltakozásul az ellen, hogy a kormány és a parlament nem hajtotta végre határidőre az alkotmánybíróság döntését a bírák illetményének emeléséről - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A taláros testület még 2023 júniusában kimondta, hogy a bírák fizetése túl alacsony, ami sérti a bírói függetlenség és a hatalommegosztás elvét. A törvényhozásnak 2024. január 3-ig biztosítania kellett volna az alkotmánynak való megfelelést.
   
Mivel az ügyészek fizetése szorosan kapcsolódik a bírákéhoz, a döntés az ügyészekre is vonatkozott, így ők is csatlakoztak a csütörtöki tiltakozáshoz.
   
Az igazságügyi minisztérium kidolgozott egy sürgősségi törvényjavaslatot a bírák és az államügyészek fizetésének havi bruttó 1000 eurós emeléséről, de ehhez nem sikerült megszerezniük a kormánykoalíció támogatását. A kabinet ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az igazságügyben az illetményeket a teljes közszféra átfogó bérreformjának részeként kezeljék.
   
A bírák értesítették az EU legfőbb intézményeit a törvénysértésről, és nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy további lépéseket tesznek, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja az alkotmánybíróság döntését.
   
Csütörtökön lemondott az igazságügyi minisztérium államtitkára, Valerija Jelen Kosi, aki nem hivatalos értesülések szerint azért távozik tisztségéből, mert nem sikerült a béremelést kieszközölni.
   
Mielőtt államtitkár lett, Jelen Kosi a ljubljanai legfelsőbb bíróságon bíróként dolgozott, és egy olyan projektet vezetett, amelynek célja az igazságszolgáltatás minőségének javítása volt.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A szentlélek eljövetelét ünnepeljük vasárnap
    Az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó