Francia „zsoldosok" orosz katonák ellen
2024. január 19. 19:15

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia állampolgárokat vezényeltek "zsoldosként" Ukrajnába - közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke pénteken a Telegram-csatornáján.

"Franciaországban a zsoldosszolgálatot törvény tiltja. Tekintettel erre, az ügy van olyan fontos, hogy az Állami Duma képviselői a Francia Köztársaság Nemzetgyűléséhez forduljanak. Fontos megtudnunk, hogy tisztában vannak-e azzal: valaki a törvényi normákat megsértve harcosokat küld Ukrajnába" - írta.
   

"Volt idő, amikor nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a fasizmus ellen. De ma, mint kiderült, francia zsoldosok halnak meg a náci rezsimért Ukrajnában. Tudnak-e erről Franciaország polgárai és az érdekeiket képviselő képviselők?" - tette hozzá.
   
Az orosz alsóház következő plenáris ülése kedden lesz.
   
Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz precíziós csapás kedden Harkivban eltalált egy épületet, amelyben külföldi "zsoldosok" - zömmel franciák - tartózkodtak. A támadás Moszkva szerint megölt több mint hatvan, és megsebesített több mint húsz embert.
   
Az orosz külügyminisztérium csütörtökön a Harkivban életüket vesztett francia "zsoldosok" ügyében bekérette Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet, aki pénteken fel is kereste a tárcát. A diplomata 45 perc elteltével távozott, nem fűzve kommentárt a történtekhez.
   
"Reméljük, hogy a széles francia társadalomhoz végre valódi információ jut el a konfliktusban való francia részvétel tényleges mértékéről, és tudatosul benne, hogy egyre több ember haláláért és szenvedéséért visel felelősséget, amelyet meg kell osztania a hatóságaival" - közölte a francia misszióvezető távozását követően Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
   
Zaharova szerint Lévyvel közölték, hogy a franciák harkivi halála a párizsi vezetés lelkiismeretén szárad, mert "elnézi, hogy Franciaországban olyan toborzó mechanizmusok működnek, amelyeken keresztül zsoldosokat gyűjtenek a harci cselekményekben való részvételre a kijevi rezsim oldalán". A szóvivő által ismertetett állásfoglalás értelmében a Nyugat - beleértve Franciaországot - által folytatott "proxy-háború" és az ukrajnai hadiszállítások folyamatos növelése "a harci cselekmények eszkalálódását idézi elő, számos civil halálához vezet, és a háborús bűnös kijevi rezsim cinkosainak számát növeli".
   
A francia külügyminisztérium csütörtökön valótlannak nevezte az orosz fél állítását, miszerint francia zsoldosok volnának Ukrajna területén.
   
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra a kérdésre, hogy a Harkivban történtek után francia részről történt-e kapcsolatfelvételi kísérlet, nemmel válaszolt. Kijelentette, hogy "a diplomatákon keresztül folyik a beszélgetés".

   
"Azt, hogy sok külföldi zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán, többször is mondtuk, és ez az állítás minden alkalommal újra megerősítést nyer" - húzta alá a szóvivő.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
  • A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál
    A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
MTI Hírfelhasználó