Az OBH és az OBT elnöke visszautasítja a gyurcsányi szélsőséget
2024. február 20. 14:21

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke visszautasítja Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének az igazságszolgáltatás politikai alapú elfogultságát sugalló állításait.

Senyei György, az OBH és Szabó Péter, az OBT elnöke ez ügyben kedden levelet küldött a DK frakcióvezetőjének, amelyet az MTI-hez is eljuttattak.
   
Ebben azt írták: Gyurcsány Ferenc a közösségi médiában hétfőn a Fekete-Győr András (Momentum), valamint Varju László (DK) országgyűlési képviselők elleni bűntetőeljárásban kihirdetett ítéletekkel kapcsolatban tett közzé bejegyzést, amelyben "sugallta az igazságszolgáltatás politikai alapú elfogultságát, és azt, hogy politikusok ügyében született döntésekkel összefüggésben bírák és ügyészek +nevének megjegyzése+ indokolt".
   
Az OBT és az OBT vezetője kiemelte: attól, hogy egy bírósági per eljárási résztvevői politikusok, az még nem lesz "politikai per".
   
Hozzátették: Magyarországon csak "jelző nélküli" perek vannak, ugyanis az alaptörvény deklarálja az ügyfelek törvény előtti egyenlőségét, amit az igazságszolgáltatás résztvevői minden esetben biztosítanak.
   
Az említett ítéleteket meghozó "bírótársaink kapcsán nyilvánosan megfogalmazott, politikai alapú elfogultságot sugalló állításait visszautasítjuk, azzal, hogy a bírák és az ügyészek a munkájukkal összefüggésben természetesen kritizálhatóak, azonban sem fenyegetésnek, sem annak sugalmazásának nincs helye" - fogalmazott Senyei György és Szabó Péter a levélben.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
  • Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz
    A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.
MTI Hírfelhasználó