Lengyelország magyar védőszentje 800 éve született
2024. március 6. 21:56

Nyolcszáz éve született Lengyel Szent Kinga, magyar hercegnő, 1715 óta Lengyelország és Litvánia védőszentje.

 

Kép: Szent Kinga sószobra a wieliczkai sóbányában – Wikipedia
 
 
Az Árpád-házi Kinga (a Kunigunde név magyar változata.) 1224. március 5-én született Esztergomban. IV Béla magyar király és Laskaris Mária bizánci császár lányának, IV Béla elsőszülött gyermekeként. Ő a Magyarországi Szent Margit és Gnieznói Boldog Jolenta nővére, valamint Thüringiai Szent Erzsébet unokahúga.

Kinga gyermekkorától kezdve mélyen hivö volt; korán fogadalmat tett, és életét Istennek szentelte. 1239-ben Boleszláv lengyel herceg megkérte a tizenöt éves Kinga kezét. Az ifjú menyasszonyt pompás diadalmenetben kísérték Esztergomból Krakkóba. Királyi férje tiszteletben tartotta a szüzességi fogadalmát, sőt maga is fogadalmat tett.

A magyar hercegnő teljes hozományát a tatárok elleni védekezéshre forditotta, pénzt adományozott az ország tatárjárás utáni újjáépítésére,kórházak, templomok és kolostorok építésével, köztük a nagy kulturális jelentőségű ószandezsi (Stary S±cz) kolostorral.

1249-ben visszatért Magyarországra, hogy apjától segítséget kérjen a rászoruló lengyel nép számára. Ennek eredményeként ajándékba kapta a máramarosszigeti sóbányát.

1251-ben üzembe helyezte a híres Groß Salze (Wieliczka) sóbányákat

A királynő gyakran részt vett a kormányzati ügyekben, és a nép nagyra becsülte jótékonysági tevékenységéért. V. Boleszláv király 1257. március 2-án feleségének adományozta a Krakkótól délre fekvő Alt Sandez környékét, ahol a királynő Klarissa kolostort alapított, hálából a fejlesztési munkájáért.

1279-ben, negyven évnyi tházasság után meggyászolta férjét, majd kérte felvételét a Klarissza Rendbe. Ettől kezdve életét Istennek szentelte, bár a lengyelek arra kérték, hogy vegye át az ország kormányzását. 1284-től haláláig az alt sandez-i kolostor apátnője volt. Ott a sokgyermekes családok támogatójaként szerzett magának hírnevet. 1292. július 24-én halt meg.

1690-ben Kingát boldoggá, 1999-ben pedig szentté avatta II János Pál pápa.

Szent Kunigunde-t ünnepeltel 2024 marcius 3.-n a bambergi domban ünnepi Istebtisztelet keretében. Ferjevel együtt itt van eltemetve.

Prof. Dr. em. Makovitzky József
 

Kép: Sznt Kinga sószobra a wieliczkai sóbányában. Fotó: Wikipedia
gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó