Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Most jó lenni katonának!
2024. április 10. 14:59

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Dékáni Árpád Technikumban arról beszélt, hogy most jó lenni katonának, ugyanis a Magyar Honvédségben korszakváltás zajlik, amely a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében 2015-2016 környékén indult el, és amely az elmúlt két évben felgyorsult. A miniszter a Bács-Kiskun vármegye nyolc kadétiskolájából érkező, több mint 150 területvédelmi tartalékos szerződésének ünnepélyes aláírása alkalmából hangsúlyozta: a világban zajló történések indokolttá, szükségszerűvé és sürgetővé teszik, hogy a magyar haderő képes, alkalmas és elszánt legyen arra, hogy megvédje a magyar emberek életét, vagyonát és kultúráját.

Rámutatott: Magyarországnak nagy szüksége van a magyar családok és az egész magyar társadalom aktív támogatására ahhoz a feladathoz, ami mindannyiunk előtt áll, hiszen a szomszédunkban dúló háború miatt lényegesen romlott az ország biztonsági helyzete az elmúlt két évben.

A területvédelmi tartalékosok szolgálata éppen ezért fontos és szükséges is – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy megkerülhetetlen és szükségszerű a Magyar Honvédség átfegyverzése. Folyamatosan érkeznek a legmodernebb eszközök, emellett minden erővel fejlesztik az ehhez kapcsolódó, valamint a katonákat kiszolgáló környezeti infrastruktúrát, de lényegesnek nevezte azt a szervezeti átalakulást is, amelyen „átmegy a Magyar Honvédség”. Mint mondta: az egyik legfontosabb változtatás a kétkomponensű haderő kialakítása.

Az ország több településén, támaszpontszerűen működik a lehető legjobb felszereltségű és a legmagasabb kiképzettségi szintű hivatásos haderő. Ide érkeznek döntően az új eszközök mind a légierőt, mind a szárazföldi erőket, mind a különleges műveleteket tekintve. A másik komponens a területvédelmi tartalékosok, akik az egész országot kapillárisszerűen behálózó hét területvédelmi ezredbe, az alattuk szervezett zászlóaljakba és századokba tartoznak. Az állomány nagy része helyben toborzott, helyben kiképzett, és részükre a hivatásos haderőtől eltérő, azt kiegészítő feladatrendszert alakítottak ki – sorolta. A miniszter hangsúlyozta: olyan feladatokat végez a megújuló magyar haderő, amelyet harminc éve nem tehetett meg, az elmúlt év végén például Adaptive Hussars 23 elnevezéssel nagyszabású nemzetközi hadgyakorlatot rendeztek az országban.

Ezen kívül „nem létező vagy rég elfelejtett képességeket élesztettek újjá”, így ma már Magyarországon PzH 2000 önjáró lövegeket használó tüzérosztály is működik. Megújították továbbá a toborzás folyamatát, az Embert a vasra! elnevezésű kampány során már az új katonai eszközökre várják a jelentkezőket – tette hozzá. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszámolt, hogy kedden nevezte ki a katonai identitásért felelős miniszteri biztost, akinek az lesz a feladata, hogy az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre.

Takács Attila, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese arról beszélt, hogy „a béke jelenleg egy törékeny és mulandó állapot”, amelynek a megőrzésében a honvédekre fontos szerep hárul. Ennek érdekében folytatni kell a haderőfejlesztési programmal már évekkel ezelőtt megkezdett utat, hiszen ez szervesen érinti az önkéntes alapon nyugvó területvédelmi erőket is, amelyek a haderő fontos és megkerülhetetlen alappillérét képezik – tette hozzá.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Himnusz Emlékhely épül Szatmárcsekén
    "A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje. A kormány elkötelezett kultúránk, hagyományaink ápolásában, hogy méltó emléket állítson nemzeti imánk és nemzeti összetartozásunk jelképének, Kölcsey Ferenc Himnuszának, ezért kiemelt emlékhelyként fejleszti Szatmárcsekét" - írták a KIM-közleményben.
  • Kína és Magyarország mindig barátok voltak
    A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.
  • Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
    Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
MTI Hírfelhasználó