Kórházi késelő
2024. április 11. 13:54

Kényszergyógykezelésre ítélték azt a férfit, aki 2023 tavaszán a szekszárdi kórházban egy késsel életveszélyesen megsebesített egy ápolónőt - közölte a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék szerdai tárgyalásán büntethetőséget kizáró ok miatt felmentette az életveszélyt okozó testi sértés bűntette, két rendbeli - egy esetben felfegyverkezve elkövetett - közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és négy rendbeli, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vád alól az idős férfit. A törvényszék elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.
   
A tényállás szerint a hetvenöt éves, alkoholfüggő vádlott nyugdíjasként egyedül élt. 2023. május 13-án otthonában combnyaktörést szenvedett, ezért a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Traumatológiai Osztályán megműtötték. A vádlottnál a műtétet követő alkoholmegvonás, esetleges relatív oxigénhiányos állapot, illetve agyi anyagcserezavar miatt hirtelen kialakult tudatborult állapot alakult ki. Ennek következtében kóros elmeállapotként értékelendő, a valóságtól elszakadt, üldöztetéses élményei alakultak ki, amelyek képtelenné tették őt a terhére rótt cselekményei következményeinek felismerésre - ismertette a törvényszék.
   
Az ápolónő 2023. május 15-én éjfélkor a kórház folyósóján összetalálkozott a kerettel közlekedő vádlottal, és megkérdezte tőle, hogy miért jött ki a kórteremből. A vádlott erre a 12,5 centiméter pengehosszúságú konyhakésével a sértettet kis-közepes erővel a felhasa jobb oldalán megszúrta.
   
A sértett 6 centiméter mélységű, közvetett életveszélyes sérülést szenvedett el, még aznap éjjel megműtötték.
   
A szúrást követően a sértett és néhány kollégája az orvosi szobába menekült, segítségükre szakápoló kollégáik érkeztek.
   
Az intellektuális képességek hanyatlásával is járó mentális zavarral küzdő, Korszakov-szindrómában szenvedő idős vádlott az erőszakos cselekményeit tudatzavarban követte el, így felmentették. Mivel azonban nem zárható ki annak veszélye, hogy a vádlott hasonló jellegű, erőszakos bűncselekményeket követ el a jövőben, így a bíróság a vádlott kényszergyógykezelését rendelte el - írta a törvényszék. A gyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. Az intézkedés időtartama határozatlan, akkor kell megszüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn.
   
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség és az egyébként előzetes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott a döntést tudomásul vette, míg a vádlott védője és ügygondnoka a kényszergyógykezelés ellen fellebbezést jelentett be. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik - olvasható a közleményben.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Himnusz Emlékhely épül Szatmárcsekén
    "A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje. A kormány elkötelezett kultúránk, hagyományaink ápolásában, hogy méltó emléket állítson nemzeti imánk és nemzeti összetartozásunk jelképének, Kölcsey Ferenc Himnuszának, ezért kiemelt emlékhelyként fejleszti Szatmárcsekét" - írták a KIM-közleményben.
  • Kína és Magyarország mindig barátok voltak
    A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.
  • Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
    Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
MTI Hírfelhasználó