Megkezdődik Trump büntetőügyének tárgyalása
2024. április 15. 10:50

Ma kezdődik Donald Trump volt amerikai elnök büntetőügyének tárgyalása New Yorkban. A várhatóan hat-nyolc hétig tartó eljárás középpontjában egy korábbi pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénz áll. A korábbi elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Az esküdtek kiválasztásával ma megkezdődik New Yorkban a Donald Trump volt amerikai elnök elleni büntetőper. Az amerikai történelemben ez az első eset, hogy egy volt államfő büntetőügyben áll a bíróság elé.

Az ügy középpontjában 130 ezer dollárnyi hallgatási pénz áll, amelyet állítólag Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen fizetett ki Stormy Daniels korábbi pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztás előtt. A hallgatási pénz nem illegális az Egyesült Államokban, azonban amikor Trump visszafizette az összeget Cohennek, azt a könyvelésében jogi költségként tüntette fel, így most üzleti iratok szándékos meghamisításával vádolják – írja a BBC.

A vád még 2018-ban merült fel, de egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Ekkor lépett színre Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész, aki 2023. március 30-án hivatalosan is bejelentette a vádemelést. A tárgyalást – hogy, hogy nem – az idei elnökválasztási kampányidőszak kellős közepére tűzték ki, és ezen az illetékes bíróság Trump jogi csapatának beadványa ellenére sem volt hajlandó változtatni. Érdemes pár szó erejéig kitérni Alvin Bragg személyére. A kerületi ügyész az Egyesült Államokban választott pozíció, Bragg kampányához pedig mintegy egymillió dollárral járult hozzá a Soros Györgyhöz köthető Color Of Change faji igazságszolgáltatást sürgető csoport – számolt be róla a Daily Mail brit napilap.

Bragg már jelöltként nyilvánvalóvá tette, hogy megválasztása esetén fő feladatának tekinti majd a volt elnök elleni vádemelést.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó