Harmincnégy csoportos csapásról jelentett az orosz minisztérium
2024. április 19. 21:14

Harmincnégy csoportos csapást hajtott végre az orosz hadsereg nagyhatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal az ukrán energetikai ágazat, a hadiipari komplexum, a vasút és a légvédelem létesítményeire, valamint arzenálokra és üzemanyagtárolókra az elmúlt hét folyamán - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint mindez válasz volt az orosz energetikai és ipari létesítmények elleni ukrán támadásokra. Az orosz csapások elértek drónkezelő-kiképzőközpontikat, valamint az ukrán fegyveres alakulatok és a külföldi "zsoldosoknak" több ideiglenes telepítési pontját is.
   
Az április 13. és 19. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie, Avgyijivka közelében "felszabadítva" Pervomajszke települést. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a héten 71 ukrán ellenroham hiúsult meg, közülük 53 Avgyijivkánál.

Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 7200 katonát veszített.

Közülük a legtöbben, mintegy 3550-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A héten 27 ukrán katona adta meg magát.
   
A minisztérium a héten megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg három MiG-29-es vadászrepülőgépet és négy An-26-os katonai szállító repülőgépet - mind a hét gép a bázisrepülőtéren vált üzemképtelenné -, két, Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart és négy indítóállást, egy német IRIS-T légvédelmi rakétarendszerhez tartozó egy indítóállást, 13 harckocsit, 27 páncélozott harcjárművet - közülük 13-at Avgyijivkánál lőttek ki -, 10 amerikai gyártmányú ATACMS műveleti-harcászati rakétát, hat brit gyártmányú Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, öt francia gyártmányú HAMMER és egy amerikai JDAM irányított légibombát, két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, két Tocska-U harcászati rakétát, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 78 rakétáját, valamint 1278 drónt.
   
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Választás – a háború vagy a béke között
    Brüsszel támogatja a háborút. De a többség minden háborúban szenved. És ha ez a többség most Európa-szerte felemeli a szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb. Ez június 9-e tétje. Ez a választás döntő hatással lesz a háború vagy béke kérdésére - foglalta össze Orbán Viktor.
  • Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház
    Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".
  • Az MNB telefonszámait is klónozzák a kibercsalók
    A csalók az állítólagos „támadás” elhárítására állításuk szerint biztonságba helyeznék az áldozatok pénzét. Ehhez bizalmas banki adatait kérik el (például: bankkártyaszám, lejárat, cvc kód, PIN kód; internet- vagy mobilbanki jelszavak és megerősítő kódok); vagy megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy utalja át „biztonságos” – valójában a csalók által kezelt – számlára a pénzét.
MTI Hírfelhasználó