Emberek százait kellett kimenekíteni árvizek miatt
2024. május 5. 21:59

Texasban több száz embert kellett járművekből és otthonokból kimenteni a folyamatos esőzések miatt kialakult árvizekben a hétvégén.

Az amerikai tagállam délkeleti részén, Houston környékén közigazgatási illetékesek szerint mintegy 300 embert menekítettek ki részben vízi úton, közülük többeket háztetőkről, valamint egyeseket az elárasztott autóutakról. A legsúlyosabb helyzet a San Jacinto folyó és víztározója, a Lake Houston áradása miatt alakult ki. A víz házak százait öntötte el.

A folyó vízszintje pénteken alig néhány centiméterrel maradt el a Harvey-hurrikán idején, 2017-ben elért rekordtól. Értesülések szerint a természeti katasztrófának halálos áldozatai nincsenek, és súlyosabb sérültekről sem adtak ki jelentést. Az árvizek által fenyegetett településeken több ezer ember számára kötelező kitelepítést rendeltek el.
   
A Houston nagyvárostól északkeletre fekvő Livingston-tó környékén az elmúlt egy hétben összesen mintegy 500 milliméternyi eső hullott, míg a Houstont is magába foglaló Harris megyében 300 milliméter, ami a teljes éves csapadékmennyiség negyede.
   
Texas szövetségi állam megyéinek harmadában Greg Abbott kormányzó döntése értelmében már korábban veszélyhelyzet volt érvényben, amit most több helyen kiterjesztettek. Texast a hét első felében heves viharok, köztük tornádók érték, amelyek szintén jelentős károkat okoztak.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap a térségben újabb komolyabb esőzések, helyenként felhőszakadások lesznek, de a jövő héten száraz és napos idő várható, ami segíthet az árvizek utáni kárelhárításban.  

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
MTI Hírfelhasználó