A római és a nápolyi egyetemen is tábort vertek palesztinpárti tüntetők
2024. május 7. 13:28

A bolognai egyetem után a római és a nápolyi egyetemen is sátrat vertek a palesztinokért és Izrael ellen tüntető csoportok tagjai, miközben Torinóban többezres megmozdulás követelte, hogy szakítsák meg az izraeli oktatási intézményekkel való együttműködést kedden.

A torinói műszaki egyetemként ismert Politecnico hallgatói először az egyetem termeiben és folyosóin rendeztek demonstrációt, majd egy nem messzi irodaházhoz vonultak, ahol az egyetemi oktatói tanács ülése zajlott.
   
A fiatalok kezében tartott olasz és angol nyelvű transzparenseken a "Szabad Palesztina!", "Állítsák le Rafah megszállását!", "Ki Izraellel, ki a háborúval az egyetemekről!" feliratok szerepeltek.
   
A Politecnico hallgatói csoportjai áprilisban is több megmozdulást rendeztek. Azt akarják elérni, hogy a műszaki egyetem szakítsa meg együttműködését az izraeli felsőoktatási és kutatási intézményekkel. A diákok úgy vélik, nem kizárt, hogy a közreműködés katonai célokat is szolgálhat.

Az olaszországi egyetemeken tavaly október óta palesztinbarát demonstrációk zajlanak. Az Egyesült Államok egyetemein tüntető hallgatók példáját követve a bolognai egyetem diákjai voltak az elsők, akik az egyetemi városrész területén sátrakat állítottak fel hétfőn.

Az árkádokkal övezett téren vitabeszélgetések, koncertek zajlanak, a program szerint szerdán Patrick Zaki lesz a vendég. Az egyiptomi fiatalember, emberjogi aktivista, a bolognai egyetem hallgatója volt. 2020-ban hazájában nemzetbiztonság elleni tevékenységért letartóztatták, 2023-ban három évre ítélték, majd azonnali elnöki kegyelemben részesült.

A közel-keleti konfliktus kezdete óta Zaki a palesztinbarát olasz csoportok egyik jelképes szószólójává vált.

Kedden a La Sapienza római egyetem campusán és a II. Frigyesről elnevezett nápolyi egyetem egyik udvarán is sátrakat állítottak fel.
Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Terrorizmus ellenes stratégiai elemzőközpont (Casa) legutolsó ülésén elmondta, hogy a tárca adatai szerint a Hamász palesztin terrorszervezet októberi Izrael ellenes támadása óta Olaszországban közel 1400 tüntetést tartottak a közel-keleti konfliktus miatt: közülük több mint 1100-at a palesztin nép mellett.

Diego Parente, a Casa elnöke hangoztatta, hogy az egyetemeken már "gyökeret vert" palesztinbarát csoportok mögött palesztin szervezetek és parlamenten kívüli politikai formációk állnak.

Hozzátette: egyre gyakoribb, hogy a gimnáziumok hallgatói önkormányzataiba is "beszivárognak", kiskorúakat "toborozva" a tüntetésekre.

Diego Parente elmondta, a nyugati fiatalok által rendezett palesztinbarát megmozdulásokból hiányzik a vallási indíttatás, sokkal erősebb a szélsőséges, kormányellenes tüntetési vágy, amely nem számít kevésbé veszélyesnek, mivel dzsihadista tartalommal vegyül.
  

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
  • A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál
    A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.
MTI Hírfelhasználó