Ismét Freund Tamást javasolják az MTA elnökének
Az MTA új vezetőit május 9-én választja meg a közgyűlés három évre. A jelölőbizottság határozata értelmében az MTA három vezető jelöltjének programja elérhető az akadémia honlapján (mta.hu).
2023. március 29. 15:03

Az elnök – MTI

Az elnöki posztra Freund Tamást, a főtitkári tisztségre Kollár László Pétert, főtitkárhelyettesnek pedig Erdei Annát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelölőbizottsága - közölte az MTA az MTI-vel szerdán.

Társadalomtudományi alelnöknek Lamm Vandát, élettudományi alelnöknek Kosztolányi Györgyöt, természettudományi alelnöknek pedig Hudecz Ferencet javasolja a testület.
   
Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Csépe Valériát, Hamza Gábort, valamint Zsoldos Attilát javasolja. Élettudományi elnökségi tagnak Szathmáry Eörsöt, Csákiné Michéli Erikát, természettudományi elnökségi tagnak pedig Józsa Jánost, Kiss L. Lászlót és Stipsicz Andrást javasolják.

Az MTA új vezetőit május 9-én választja meg a közgyűlés három évre.
   
A jelölőbizottság határozata értelmében az MTA három vezető jelöltjének programja elérhető az akadémia honlapján (mta.hu).
   
A jelölőbizottság a tisztújítás mellett a közgyűlési bizottságok tagjainak választását is előkészítette. Mint írták, 2023-ban lejár a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság, a Tudományetikai Bizottság, a Felügyelő Testület és a Vagyonkezelő Testület tagjainak és póttagjainak mandátuma.
 

MTI
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • 175 éve foglaltuk vissza Buda Várát a Habsburgoktól
    175 éve újra magyar zászlót tűztek a budai Várra a honvédek, akik a magyar szabadságért harcoltak, ez pedig olyan hagyomány, "amelyre erős haderőt tudunk építeni". "Ma szuverenitásunkat kell megvédenünk a veszélyek korában, Magyarország békéjét meg kell őriznünk, ki kell maradnunk a szomszédságunkban dúló háborúból" - emelte ki a miniszter.
  • A baloldali politikusok Soros zsebében vannak
    A baloldali politikusokról mindenki tudja, hogy egytől egyig Soros zsebében vannak. A régiek is meg az újak is. Márpedig aki fizet, az rendeli a zenét - fogalmazott a Kertvárosban Orbán Viktor.
  • Az Egri csillagok első filmváltozata
    A filmet száz évvel ezelőtt, nem sokkal Gárdonyi halála után kezdték forgatni az akkori politikai és szakmai szervezetek támogatásával. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak. A várostromot a Cseszneki várban vették fel, de forgattak a gellérthegyi Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a Sümegi várnál is.
MTI Hírfelhasználó