A harcművészet fontos a ma emberének
„Amikor bemegyünk a terembe, meghajlunk. Meghajlunk a mestereink előtt, egymás előtt és az ellenfeleink előtt. A mai rohanó és sok-sok tiszteletlenséggel teli világban - ezen a nyugati világot értem - a Wing Tsun kungfu megmutatja, hogy tiszteljük egymást, hogyan őrizzük a hagyományokat" - mondta Simicskó István.
2023. október 21. 18:49

Leung Ting, a Wing Tsun kungfu irányzat nagymestere (k) oktató-bemutató edzése, jobbról Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az óbudai Bárczi Géza Általános Iskolában 2023. október 21-én. A közös edzésen nemcsak magyar sportolók vettek részt, hanem a régióból - Erdélyből, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Lettországból - is érkeztek az irányzat hívei. MTI/Szigetváry Zsolt

A harcművészet ebben a felgyorsult világban a hagyományok és egymás tiszteletét tanítja meg elsősorban a ma emberének - mondta el Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője abból az alkalomból, hogy újra Magyarországra látogatott a legendás harcművész, Leung Ting, a Wing Tsun kungfu irányzat nagymestere.

Az óbudai Bárczi Géza Általános Iskolában találkoztak a sportág követői szombaton, köztük Simicskó István is. A közös edzésen nemcsak magyar sportolók vettek részt, hanem a régióból - Erdélyből, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Lettországból - is érkeztek az irányzat hívei. A 76 éves mestert - aki három és fél évig edzett Bruce Lee-vel - meghajlással köszöntötték a tanítványok. Majd elkezdődött a tréning, ahol személyesen is javította a mozdulatokat Leung Ting. Az apró, de nagy kitartást és fókuszálást igénylő bemelegítő mozdulatok rövid idő alatt is megizzasztották az edzés résztvevőit.
   
Simicskó István az edzés szünetében az MTI-nek elmondta: a harcművészet ebben a felgyorsult világban a hagyományok és egymás tiszteletét tanítja meg elsősorban a ma emberének. "Amikor bemegyünk a terembe, meghajlunk. Meghajlunk a mestereink előtt, egymás előtt és az ellenfeleink előtt. A mai rohanó és sok-sok tiszteletlenséggel teli világban - ezen a nyugati világot értem - a Wing Tsun kungfu megmutatja, hogy tiszteljük egymást, hogyan őrizzük a hagyományokat" - fűzte hozzá.
   
Arról is beszélt, ez az irányzat a régi tradicionális stílushoz tartozik, rendkívül gyors és dinamikus. Simicskó István harminc éve gyakorolja, előtte karatézott. Kifejtette: minden harcművészet a tiszteletről szól.
   
"Azért tiszteljük az ellenfelet, mert tőlük tanulhatunk a legtöbbet, hiszen ők azok, akik folyamatosan méricskélnek minket és keresik a gyenge pontjainkat. Ezzel pedig arra nevelnek, miként ismerjük fel és küzdjük le a gyengeségeinket" - foglalta össze az irányzat filozófiáját Simicskó István.
   
Elmondta, Máday Norbert, Kelet-Európa egyik legnagyobb mestere alapította meg Magyarországon ezt az iskolát, maga is Máday-tanítvány. Az ő meghívására érkezett ismét hazánkba a tizedik mesterfokozatú legenda, akitől számos leckét vett Jackie Chan is a filmjei előtt. Simicskó István ötödik fokozattal rendelkezik, de úgy fogalmazott, nem a fokozatok száma a fontos, hanem a mozgáskultúra és a filozófia, az az út, amely a nehézségek leküzdésével vezet el a célok eléréséhez.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
MTI Hírfelhasználó