Biden elnök palesztin államot akar
Az USA-elnök azt hangoztatta, hogy a jövőre nézve meg kell szüntetni az erőszak spirálját; megoldásként a kétállami megoldást említette, és az erre irányuló nemzetközi elhatározás megújítását sürgette.
2023. november 24. 22:45

Kétállami megoldás – theguardian

Joe Biden üdvözölte a Hamász által október 7-én elhurcolt túszok első csoportjának szabadon engedését pénteken, a négynapos tűzszünet első napján.

    Az amerikai elnök a Massachusetts állambeli Nantucketben, ahol családjával a hálaadási ünnepi hétvégét tölti, úgy fogalmazott: "ez még csak a kezdet, de eddig minden jól alakult". Azt hangoztatta, hogy a kiszabadult foglyok sok mindenen mentek keresztül, és most hosszú gyógyulás vár rájuk.
    Hozzátette, arra számít, hogy a következő napokban még több túsz visszanyeri szabadságát, a Gázai övezetbe pedig sikerül eljuttatni a szükséges segélyeket.
    Újságíróknak adott rövid nyilatkozatában az elnök kifejtette, hogy a Hamász azért indította a háborút kiváltó terrortámadást október 7-én, mert "semmitől sem fél jobban, mint attól, hogy izraeliek és palesztinok békében éljenek egymás mellett".
    Azt is hangoztatta, hogy a jövőre nézve meg kell szüntetni az erőszak spirálját; megoldásként a kétállami megoldást említette, és az erre irányuló nemzetközi elhatározás megújítását sürgette.
    Joe Biden még csütörtökön reményét fejezte ki, hogy az első körben elengedett túszok között lesz már amerikai állampolgár, egy 3 éves kisgyerek, aki a Hamász támadása során elveszítette szüleit. A kiengedett foglyok listáján azonban egyelőre 13 izraeli, valamint 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki szerepel.
    Az amerikai elnök még szerdán telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel, az egyiptomi elnökkel és a katari uralkodóval. A megbeszéléseken a tűzszünet és az ahhoz kapcsolt fogolycsere-megállapodás teljes végrehajtásának biztosításáról, valamint a palesztin államiságról volt szó. Joe Biden köszönetet mondott Egyiptom államfőjének és a katari uralkodónak a tűszünetről szóló közvetítésben játszott szerepükért. Az izraeli miniszterelnök pedig az amerikai elnök közbenjárását köszönte meg a túszok egy részének szabadulását eredményező megállapodás létrejöttében.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Most a legnagyobb a terhelés a gátakon
    A szóvivő kiemelte, hogy a Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok.
  • Rudnay Sándor idézése a Magyar Sionon
    Az egykori Magyar Nagyfejedelemség központjában, az elsősorban Géza fejedelem által fejleszteni kezdett Esztergomban azt a kiváló hercegprímást idézték, aki az oszmán hódítás után Nagyszombatból visszahozta a magyar katolikus központot - a Magyar Siont - a Duna és a Garam találkozásánál épült hatalmas múltú, nagy jelentőségű városba.
  • Karácsony Gergely öt év alatt egy kapavágást sem tett
    Miközben politikai ellenfelét, Vitézi Dávidot lapáttal való agyonveréssel fenyegette meg, kapát nem vett a kezébe öt év alatt a szélsőséges Karácsony Gergely.
MTI Hírfelhasználó