Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
2024. szeptember 16. 14:37

A rendőrség és az amerikai titkosszolgálatok járműveiből álló hosszú konvoj jelent meg vasárnap délután a floridai Palm Beachen. Azután riasztották az egységet, hogy feltehetően valaki merényletet próbált elkövetni Donald Trump ellen. A volt amerikai elnök a hétvégi pihenését töltötte a golfpályáján, amikor az egyik testőre meglátott egy bokorból kilógó puskacsövet.

„A titkosszolgálatok emberei mindig egy lyukkal Donald Trump előtt járva biztosítják a helyszínt. Az ügynöknek ezért még időben sikerült kiszúrnia a fenyegetést, és azonnal tüzet nyitott. A menekülő támadó egy távcsővel felszerelt AK–47-es gépkarabélyt és két táskát hagyott hátra, amelyekben golyóálló mellényt és egy kamerát találtunk” – mondta a Palm Beach megyei seriff. A feltételezett támadó ellen hajtóvadászatot indítottak. Az autóval menekülő férfit nem sokkal később a szomszédos megye határán sikerült elfogni.

Az FBI, a titkosszolgálatok és a Palm Beach megyei seriff irodája leírást adott ki a keresett járműről, és a rendszámát is megadták. „A különleges egységeink ezek alapján hamar beazonosították az autót, követni kezdték, majd sikerült megállítaniuk. A gyanúsítottat elfogták, az ügyet a szövetségiek veszik át” – nyilatkozta egy másik serif. A hatóságok nyilvánosságra hozták a mostani támadó személyazonosságát. Az 58 éves Ryan Wesley Routh gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni és önkénteseket akart toborozni az ukránok támogatásához. A férfi egy két évvel ezelőtti videóban maga is beszélt erről. „Először magam akartam Ukrajnába menni és harcolni, ahogy azt mindenki másnak is kellene. De az igazság az, hogy 56 éves vagyok és nincs katonai tapasztalatom, ezért azt mondták, nem vagyok ideális önkéntes. Ezután álltam elő azzal az ötlettel, hogy Kijevben kell önkénteseket toborozni a világból. Ha az országok nem küldenek seregeket Ukrajnába, akkor a civileknek kell fegyvert ragadni” – fogalmazott Donald Trump mostani feltételezett támadója.

Szakértők ezért már most ukrán pártinak nevezik, és azt mondják: azért támadhatott rá Donald Trumpra, mert a republikánus elnökjelölt többször is beszélt arról, hogy ha őt választják amerikai elnöknek, akkor leállítja a háborút.

Donald Trump a közösségi oldalán reagált. Azt írta: a titkosszolgálatok munkájának köszönhető, hogy nem esett baja. Demokrata kihívója, Kamala Harris hivatalos közleményben ítélte el a republikánus elnökjelölt elleni újabb merényletet. Az esetre a magyar miniszterelnök is reagált. Orbán Viktor a közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Nyilvánvaló, hogy a választási győzelméig Donald Trump élete veszélyben van. Imádkozunk önért, Elnök úr!”

Donald Trumpot idén másodjára próbálhatták meg megölni. A korábbi elnök ellen legutóbb egy júliusi kampányrendezvényén követtek el merényletet, de a támadónak akkor csak Donald Trump fülét sikerült eltalálja. Az esetet azóta a titkosszolgálatok súlyos hibájának minősítették, a szervezet vezetőjét pedig lemondatták.

hirado.hu
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Viharos kor szilárd bástyája – Videó!
    A második világháború alatt küzdött a fasizmus és a fajgyűlölet ellen, a német megszállás alatt életét kockáztatva mentette zsidó honfitársait. Míg a 20-as évek eleji ciklusban szociálpolitikai és nőjogi kérdésekben szólalt fel, addig az 1945 utáni nemzetpolitikai és elvi kiállásait a kor kihívásai, az ország megszállása, a kiépülő diktatúra követelte ki - idézte fel Semjén Zsolt.
  • Migránsinvázió: hazánk csatlakozik Hollandiához
    Bóka János magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a magyar kormány tájékoztatást kapott arról, hogy Hollandia kormánya bejelentette: kérni fogják, hogy Hollandia mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.
  • A kilencvenéves Ilia Mihály
    A főigazgató úgy fogalmazott, Ilia Mihály "hosszú évtizedek óta a magyar irodalmi élet egyik gravitációs pontja". Megszámlálhatatlan tanítványt indított el pályáján, írók, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők és tanárok sokaságának segítette és segíti munkáját.
MTI Hírfelhasználó