Tudomány, technika
 • 2024. február 7. 20:21
  Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza, a most aláírásra került határozatlan idejű stratégiai együttműködési megállapodás ennek folytatása, új szintre emelése.
 • 2024. február 5. 21:05
  Bármit is teszünk az EU-ban vagy az angolszász szférában, annak nyilvánvalóan nem lesz hatása a CO2-kibocsátás alakulására. Ennek egyik nyilvánvaló oka az, hogy Kínában és Indiában, továbbá az EU-n és az angolszász szférán kívül mindenhol építenek szénerőműveket. Fosszilis tüzelőanyagokat használnak, figyelmen kívül hagyva az egész kérdéskört. Ma ők a fő kibocsátók – rögzíti a professzor.
 • 2024. január 23. 22:03
  Carole Hooven számára idegőrlő vádaskodás-védekezés periódus következett, aminek végére azt kellett látnia, hogy kurzusára immár egy doktorandusz sem mer jelentkezni tanársegédként. Ezt depresszió, gyógyszeres kezelések követték, majd Hooven, aki avval számolt, hogy még nagyon sokáig folytatja oktatói tevékenységét, kénytelen volt 57 évesen nyugdíjba menni. A csőcselék elintézte, és senki nem mert mellette kiállni.
 • 2024. január 18. 14:53
  A világ tele van valótlanságokkal és féligazságokkal. Ez az egész erről szól. Világos? Ezért van az, hogy olyan sokáig még azt a gondolatot sem engedik érvényesülni, hogy nem vagyunk ilyen szoros korlátok közé szorítva, mondjuk a benzin, a kőolaj vagy a kőszén elérhetőségét illetően – vélekedik Dr. Willie Soon.
 • 2024. január 10. 08:47
  Az űripar egy jövedelmező és a gazdasági válságokat is jól átvészelő ágazat. Így hazánknak is vétek volna kimaradnia az űrtevékenységből. Az ország nemzetközi hírnevének is használ, ha nevét világraszóló tudományos, műszaki eredményekhez kötik – rögzíti Ádám Adrienn.
 • 2024. január 5. 22:05
  Az élvonalbeli tudomány - különösen igaz ez a csillagászatra - meghatározó módon a nemzetközi színtéren, nemzetközi együttműködésekben zajlik. Ezért mindig nagy rangot ad a hazai kutatóknak és intézményeknek - de talán azt is mondhatjuk, hogy az egész országnak -, ha ilyen jelentős összefogásban játszhatnak fontos szerepet – rögzíti Frey Sándor.
 • 2024. január 5. 15:50
  Továbbra is bírálni fogjuk az IPCC-t a tudomány tisztességtelen művelése miatt. És mindezeken túlmenően, továbbra is bírálni fogjuk az egyetemeket és ernyőszervezeteiket, mert nem mások, mint kormányok és nemzetek feletti szervezetek bábfigurái.
 • 2024. január 4. 19:50
  A magyar csoport feladata kompakt extragalaktikus rádióforrások felkutatása és jellemzése a JUICE űrszonda égi útja mentén, valamint részvétel a soron következő VLBI-megfigyelések tervezésében és végrehajtásában.
 • 2023. december 20. 16:21
  Egy 13. század végi, városi faház helyén, I. Károly (Róbert) korában, egy emeletes, feltehetően toronyszerű formát mutató kőépület épült fel. Mellette, a korabeli udvarszinten egy aranyozott, ezüstből öntött ruhakapocs párt találtak a szakemberek fémkeresős eljárással.
 • 2023. december 15. 08:44
  Egy demonstrációs platform létrehozása, ha az a kutatást és az oktatást szolgálja, akkor önmagában a legnagyobb profit megvalósulását jelentheti, amit elérhetünk: egy, a holnapban gondolkodó közös generációt – vallja Dr. Kun Krisztián.
A gondola.hu archívumának helyreállításán dolgozunk. Az esetlegesen hiányzó tartalmak eléréséhez türelmét kérjük.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A ripacspolitika áldozatai
  Az atlanti fegyveripar kapzsisága végtelen. A Fehér Ház ígérte hatalmas pénzek nem Ukrajnába ömlöttek, hanem az USA hadiiparába. Az ósdi fegyvereket, lejárt szavatosságú lőszereket Ukrajnának ajándékozták. A hadiipar modern fegyvereket fejlesztett az Ukrajna támogatásának becézett összegekből. És a hadiipar főmuftijai hatalmas pénzt zsebeltek be.
 • Visszavágó
  A teltházas Groupama Aréna közönsége segítheti ebben Dejan Stankovic vezetőedző tanítványait, akik pihenten várhatják a rendkívül fontos mérkőzést, mivel a Ferencváros elhalasztotta a Diósgyőr elleni bajnoki meccsét, így hétvégén nem lépett pályára.
 • Idegen pénzből kampányolt a szélsőbal
  Az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól – rögzítette az ÁSZ.
 • A kádári megtorlást idézi a gyurcsányi fenyegetés
  Amióta baloldalról, illetve annak előzményeiről beszélünk, minden esetben gondolnunk kell arra az erőszakhullámra és vérontásra, ami esetükben a hatalomszerzést kíséri – idézi fel a múltat Bánó Attila.
MTI Hírfelhasználó