Kultúra
 • 2021. október 14. 08:51
  Pethő Csaba: A Herendi porcelánkiállítás „Egy a természettel" címet viselte, ahol természeti dallamokat, madárhangokat imitáltunk hangszereinkkel. Míg a kiállítás a képzőművészet jegyében közelítette meg a természet mivoltát, mi zenei hangokkal, auditív módon.
  Címkék:
 • 2021. október 12. 08:31
  Toót-Holló Tamás: Minden királyunk eleven, akinek az alakját egy nemzet kulturális emlékezete is hangsúlyosan megörökíti. Mátyás ebből a szempontból pedig szinte páratlan jelenség – történelmi érdemeitől szinte már teljesen függetlenül éli önálló életét a róla szóló mesékből kialakult narratív hagyománykör.
 • 2021. október 11. 15:01
  Döntött az Oscar©-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter POST MORTEM című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar© versenyben a „nemzetközi film” kategóriában. A magyar mozifilm az A-kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, eddig 13 díjat nyert rangos seregszemléken, világszerte megvásárolták a forgalmazók. A POST MORTEM a hazai mozikban október 28-tól lesz látható.
  Címkék:
 • 2021. október 8. 21:20
  A magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, ősi, sok gyökérből táplálkozik - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitóján pénteken Budapesten.
 • 2021. október 8. 09:49
  Amikor szabad akaratomból és szabad versválasztással mentem előadóestekre, mindig szántam egy blokkot arra, hogy valljak a hitemről. A versek, amiket ilyenkor mondok, szinte irodalmi névjegyek. A szüleim megmutatták nekem a hit útját, én is ezen járok – vallja Kubik Anna színművész.
  Címkék:
 • 2021. október 7. 18:18
  A magyar kormányfő fogadta Teodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt, akik a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkeztek Magyarországra.
 • 2021. október 1. 08:51
  Elena Lavinia Dumitru: Eddig nem sikerült (egy-két Balassi vers fordítása kivitelével) Balassit románul is az olvasóközönség elé vinni. Balassi román fordítása nemcsak népszerűsítheti a magyar szerző verseit, hanem konkrétan segítheti a román anyanyelvű magyar szakos diákokat a szöveg megértésében.
 • 2021. szeptember 30. 22:23
  Pozsgai Zsolt: Adott egy fiatalember, akit egy társadalmi rendszer börtönbe juttat, ártatlanul. Árulással, haszonszerzésből. Ez a férfi kijön egy "rendszerváltás" után, és azt látja: ugyanazok vannak a fő pozíciókban, akik miatt ő oda került. Semmi sem változott.
 • 2021. szeptember 29. 15:14
  Molnár Szabolcs professzor: Dumitru Elena dicséretes munkája reménykeltő kezdet. A folytatáshoz a Biblia- és zsoltárfordítások, valamint a népköltészet frazeológiája segítségével létre kell hoznia egy 16. századi román nyelvet, amelyen egy román Balassi Bálint énekelhetett volna szerelemről, örömről, szenvedésről.
 • 2021. szeptember 27. 16:15
  Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.