Hollandia: diákokat túrnak ki a kollégiumból a migránsok kedvéért
2023. december 7. 21:52

Az észak-hollandiai Groningen városa egy diákkollégiumban hoz létre krízisszállást menedékkérők számára, ahol előreláthatólag három hónapig maradnak, mielőtt menedékközpontokban kapnak elhelyezést.

A menedékhelyet a kollégium közös helyisége fölötti üres emeleten alakították ki, ezt az épületrészt néha diákok elhelyezésére használják. Az NlTimes hírportál idézte az önkormányzat szóvivőjét, aki szerint a teret kizárólag a menekültek számára tartják fent ideiglenesen, és körülbelül 100 migráns elszállásolására lesz alkalmas.
   
A groningeni önkormányzat levélben tájékoztatta a helyieket és a kollégiumban élő diákokat a krízisszállás kialakításáról, a menedékhely irányításáért a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA) lesz a felelős.
   
A COA nemrégiben átmeneti szálláshelyek kialakítására kérte fel a holland önkormányzatokat a Ter Apelben található menekültügyi regisztrációs központban kialakult túlzsúfoltság miatt.
   
A regisztrációs központ az elmúlt hetekben mintegy 2500 menedékkérőt fogadott be, miközben csupán 2000 ember elhelyezésére alkalmas.
   
A holland igazságügyi minisztériumhoz tartozó Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet (GDD) csütörtökön közzétett jelentése szerint a Ter Apel-i menekültközpont a "legalapvetőbb igényeket sem elégíti ki az ellátás és a szállás tekintetében". A jelentésben az áll, hogy aggodalomra adnak okot a befogadóközpontban uralkodó rossz higiéniai körülmények.

A kábítószer-használat és a fertőző betegségek szűrésének hiánya.

A GGD azt is megjegyezte, hogy sok egyedülálló férfi, aki a központban várakozik arra, hogy átkerülhessen egy rendes menedékkérőszállóra, rendszeresen fogyaszt metadont. "Ez feszültségeket okozhat" - hívta fel a figyelmet a felügyelet.
   
A felügyelet azt szorgalmazza, hogy a kormány helyezze a központot különleges intézkedések hatálya alá, és sürgesse a helyi hatóságokat az alternatív menedékhelyek kialakítására.
   
A múlt hónapban a COA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot 45 olyan önkormányzattal, amelyek nem teljesítik a helyi polgármesterek és a tartományok között a hónap elején elfogadott terv alapján fennálló, menedékhelyek biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket.

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Migránsok nem léphetik át a magyar határt
  Orbán Viktor közölte, a migráció kérdése civilizációs kérdés. Európa keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, azonban azok többsége, akik jelenleg Európába akarnak jönni, más kultúrából érkeznek, főként muzulmán háttérrel rendelkeznek.
 • Lázár János a 7. Kerkai Esten
  Lázár János: Nem hagyhatjuk, hogy az életünket és a jövőnket befolyásoló legfontosabb döntéseket mások hozzák meg helyettünk!
 • A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó erőforrás
  Szentmártoni János ismertette: nyolc éve indult a program és éves szinten tartósan kétezer fölötti a pályázók száma. Tavaly 1785 nyertese volt a Csoóri Sándor Programnak, az elmúlt hét évben több mint 12 ezren pályáztak sikeresen.
MTI Hírfelhasználó