Afrikai magyar szerepvállalás
2023. december 9. 09:18

Véget ért Szijjártó Péter háromnapos afrikai munkalátogása, amely során Mahamat Déby csádi elnök is fogadta a magyar külgazdasági és külügyminisztert és üdvözölte az afrikai magyar szerepvállalást - tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t.

A szóvivő beszámolója szerint az elnöki fogadás során Mahamat Déby biztosította a magyar felet arról, hogy a csádi vezetés támogatja a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programját, amelynek első megállapodásait a látogatás során aláírták. Ennek értelmében gazdasági, humanitárius, oktatási és biztonsági együttműködés jön létre Magyarország és Csád között.
   
A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is kiemelten fontos érdek. A magyar kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.
   
Szijjártó Péter biztosította a csádi elnököt arról, hogy a magyar vállalatok készen állnak a biztonságos vízellátáshoz szükséges beruházások végrehajtására az afrikai országban, és részt kívánnak venni a helyi mezőgazdaság modernizálásában is - közölte Paczolay Máté.
   
A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a humanitárius és oktatási együttműködés keretében Magyarország részt vesz a menekülttáborok fejlesztésében, és éves szinten 25 ösztöndíjat ajánl fel csádi hallgatóknak magyar egyetemeken, ezzel párhuzamosan az Agrártudományi Egyetem széleskörű képzési programot indít el az országban.
   
Mahamat Déby és Szijjártó Péter egyetértett abban, hogy mind a gazdasági fejlődésnek, mind a társadalmi stabilitásnak a biztonság adja az alapját, a csádi elnök ezért üdvözölte mindazon törekvéseket, amelyekkel Magyarország támogatja országát - tudatta Paczolay Máté.
 

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó