Elhunyt Josip Manolic egykori horvát miniszterelnök
2024. április 15. 14:32

Életének 105. évében elhunyt Josip Manolic egykori horvát miniszterelnök, az ország legidősebb politikusa – közölte a hírt a médiával hétfőn a politikus lánya, Zrinka. A jogi végzettségű Manolic 1920-ban született Kalinócon (Kalinovac), Kapronca-Kőrös megyében. 1939-1941 között a Jugoszláv Kommunista Párt tagja volt, a második világháború után politikusi pályára lépett.

Franjo Tudjmannal, a független Horvátország első államfőjével 1989-ben megalapította a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), és a szuverén horvát állam megalakításáért küzdött. 1990-1993-ban az a HDZ alelnöke volt. 1990 és 1992 között parlamenti képviselőként dolgozott, 1990-1991-ben kormányfőnek is megválasztották. Horvátország az ő miniszterelnöksége alatt, 1991. június 25-én kiáltotta ki függetlenségét, ami véres háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül a szerb hegemóniát megőrizni kívánó Belgrád és több tagköztársaság között, és elindította a szövetségi állam szétesését.

1994-ben szakított a HDZ-vel, és létrehozta a Horvát Független Demokraták nevű pártot, amelynek elnöke és alelnöke is volt. 2015-ben Politika és haza: harcom a szuverén és szociális Horvátországért címmel életrajzi könyvet jelentetett meg.

MTI
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről
  Azzal, hogy közgyűjteményi központtá is válik a magyar nemzet múzeuma, lehetőség nyílik arra, hogy az ország minden múzeumának erőforrását bevonva, együtt gondolkodva a magyar nemzet közösségének egészével tudjunk haladni az értékőrzés útján - tette hozzá Latorcai Csaba.
 • A budapestiek állják a "milliárdos Gyurcsány-számlát"
 • A vértanú – szörnyű történelmi párhuzam
  Látjuk a baljós jeleket, a balliberális politikai oldal romboló munkáját, és eszünkbe jut, hogy ezek elődei egykor mekkora károkat okoztak hazánknak. Látjuk, hogy ma is vannak könnyen félrevezethető emberek, akikre hatnak a hangzatos ígéretek, a látványos külsőségek, a szemfényvesztő gesztusok, s újabban azok a trükkök, amelyekkel mindezt nemzeti színű csomagolásban tálalják a közönségnek
MTI Hírfelhasználó