elemzés
 • 2022. július 23. 11:52
  A hazai politikai stabilitás különösen más európai uniós országokkal összehasonlítva értékelődik fel – hangsúlyozta lapunknak Nagy Ervin politológus, a hosszúra nyúlt parlamenti ülésszakot elemezve. Közölte: mivel a kormánypártok ismét kétharmados győzelmet arattak, számos folytonosság volt megfigyelhető a jogalkotás menetében.
 • 2022. május 5. 10:08
  A 2022-es választás újfent igazolta, hogy sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nincs egyértelmű kormánykritikus többség, a baloldali, hatpárti koalíció azonban több mint hétszázezer szimpatizánst vesztett – fejtette ki szerdán Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezetője egy sajtóbeszélgetésen. Elmondása szerint a választás egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az ellenzéki szavazókat nem lehet elvtelen koalíciók mentén egyesíteni, az orosz–ukrán háború kitörésére pedig csak a Fidesz–KDNP tudott jó válaszokat adni.
 • 2022. április 27. 16:53
  Ismét van nemzeti radikális párt a magyar Országgyűlésben, a Mi Hazánk Mozgalom hatfős frakcióval vehet részt a májusban megalakuló új törvényhozás munkájában. A Mediaworks Hírcentruma elemzésében annak járt utána, miként sikerült Toroczkai Lászlónak és csapatának megszólítani az elmúlt négy évben a Jobbik balra fordulása miatt csalódott radikális szavazók jelentős részét.
 • 2022. április 25. 23:24
  A magyar politikában egyedülálló jelenség, hogy a Párbeszéd kilencéves fennállása óta úgy lehet jelen a parlamentben, hogy egy választáson sem mérette meg magát önállóan. Az áprilisban a szivárványkoalíció részeként induló, szervezeti háttér nélküli, fővárosi törpepárt már hét képviselővel lehet jelen a parlamentben. Térnyerésüket Karácsony Gergely társelnöknek a 2010 előtti posztkommunista elittel kötött elvtelen alkuknak köszönhetik.
 • 2022. április 25. 00:41
  Súlyos belső konfliktusok, pártszakadás, egymást futószalagon váltó pártvezetők, valamint váltakozó politikai irányvonal jellemezte az LMP kevéssel több, mint egy évtizednyi fennállását. Schiffer András vezetése alatt a DK-tól még távolságot tartó LMP végül közös listán indult a régi baloldal pártjaival. A korábbi önmagával meghasonlott alakulat mára a DK-nak vált kiszolgáltatottá, s az új parlamenti ciklusban még a frakcióalakításhoz is Gyurcsány Ferenc jóváhagyására van szükségük.
  Címkék:
 • 2022. április 24. 12:56
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az egyetlen ellenzéki párt 2010 óta, amely folyamatosan és érdemben növelni tudta a támogatottságát. Ez a folyamat egy lassú, erőforrásigényes, de kétségkívül sikeres építkezést jelentett az elmúlt tizenkét évben. Gyurcsány és a DK páriaként indult 2011-ben, ám a mostani, április 3-i választáson az ellenzék vezető erejévé vált. A párt előtt álló nagy kérdés, hogy létrehoznak-e egy nagy baloldali gyűjtőpártot vagy pedig egy széttagolt, sok pártból álló formációt fognak vezetni.
 • 2022. április 23. 23:36
  A Jobbik Magyarországért Mozgalom hosszú utat tett meg: az alakulásakor antikommunista, radikális pártból Gyurcsány Ferenc legfontosabb szövetségese lett. A Mediaworks Hírcentrumának elemzése bemutatja a párt történtének tudott és kevésbé ismert, vagy egyenesen elfeledett fő mozzanatait.
 • 2022. április 23. 16:33
  Gyurcsány Ferenc árnyékában kezdheti meg parlamenti tevékenységét a Momentum, amely megalakulása után gyorsan feladta a régi politikai elitekkel, köztük a DK-val szemben meghirdetett távolságtartást, és betagozódott a szivárványkoalícióba. Utóbbiba meglehetősen könnyen simult bele a Momentum, hiszen a magyar baloldal több pártjához hasonlóan gazdaság- és társadalompolitikában külföldi neoliberális trendeket követnek, s rendszeresen a magyar érdekek ellen lépnek fel Brüsszelben.
 • 2022. április 23. 12:11
  Tizenkét év folyamatos hanyatlás után oda jutott az egykor legnagyobb hazai párt, az MSZP, hogy legfeljebb tíz parlamenti mandátummal kénytelen beérni, miközben egyre csökken az esély, hogy ismét önálló arculatú, karakteres párt legyen a szocialistákból. A Mediaworks Hírcentrumának elemzéséből az is kiderül, hogy az MSZP még 2006-ban is félmillióval több listás szavazatot könyvelhetett el, mint amennyit most a hatpárti szivárványkoalíció összesen.
  Címkék:
 • 2021. december 12. 10:12
  Ismét jelentkezett a LikeFight, a Mandiner új, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozata. Ezúttal a december 3. és december 9. közötti időszak közösségi médiás aktivitását elemezték.
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó