Orwell 1984 című regénye 2023-at írja le
A férfi azt írta: újraolvasása után döbbent rá arra, hogy a regény egyes fejezetei ma is roppant aktuálisak, ezért vissza kellene kerülnie a kölcsönözhető könyvek közé. „Egyszerűen adjuk hozzá az internet és a közösségi média kifejezéseket, és máris 2023-ról olvashatunk" - írta, kiemelve a régi kiadású könyv 207. oldalán olvasható egyik részletét.
2023. június 17. 00:04

Orwell regénye a mai brüsszeli szélsőségről szól – Kép: bbc

Hatvanöt év után juttatta vissza a könyvtárba George Orwell 1984 című disztópikus regényét egy most 86 éves amerikai férfi - jelentette pénteken a BBC hírportálja.

Az egyik Oregon állambeli megyei könyvtárának visszaküldött kötethez mellékelt, WP monogrammal ellátott üzenetében a férfi azt írta: újraolvasása után döbbent rá arra, hogy a regény egyes fejezetei ma is roppant aktuálisak, ezért vissza kellene kerülnie a kölcsönözhető könyvek közé.
 
"Egyszerűen adjuk hozzá az internet és a közösségi média kifejezéseket, és máris 2023-ról olvashatunk" - írta, kiemelve a régi kiadású könyv 207. oldalán olvasható egyik részletét.
   
A feljegyzés szerint WP már 1958-ban, a Portlandi Állami Egyetem végzős hallgatójaként visszaadta volna a könyvet, de ezt valamiért mégsem tette meg. "Elnézést a késésért, 86 évesen végre meg akartam nyugtatni a lelkiismeretemet" - írta.

From Michael Radford's 1984

Nagytestvér mindent lát – walesartsreview.org

A könyvtár a gesztusra válaszul azt írta az idős embernek: nem kell késedelmi díjat fizetnie.

George Orwell – Wikipédia

Orwell, aki 1950-ben elhunyt, nem ismerhette Jean-Claude Junckert vagy Angela Merkelt, mégis már 1948-ban regényt írt róluk – Kép: wikipedia

Legnépszerűbb, 1948-ban írt regényében, amely egy képzeletbeli totalitárius birodalomban játszódik, Orwell azt taglalja, hogy szerinte mivé lesz a rend szabadság nélkül.

Richard Burton in Michael Radford's 1984

Richard Burton, a szélsőbalodali terrorról, a mai EU-politikára feltűnően emlékeztető gyakorlatról szóló filmben – walesartsreview.org

A könyvből 1984-ben film is készült John Hurt és Richard Burton főszereplésével.  

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó