Semjén Zsolt a székelyudvarhelyi szerencsétlenségről
"A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk" - írta Semjén Zsolt. VIDEÓ!
Utoljára frissítve: 2023. december 18. 20:40
2023. december 18. 20:06

szekelyhon

Mély fájdalommal értesültünk a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonával történt tragédiáról - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel.

A Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy leomlott épületrésze egy 17 éves diákot temetett maga alá hétfőn, a fiatal elhunyt. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, kettő közülük nincs életveszélyben a harmadik kómában van.
   
"A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk" - írta Semjén Zsolt.

udvar
   
A miniszterelnök-helyettes hozzátette: Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.

 

Életét vesztette Székelyudvarhelyen egy diák, akit egy diákotthon leomlott épületrésze temetett maga alá

Életét vesztette egy 17 éves diák Székelyudvarhelyen, akit a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy leomlott épületrésze temetett maga alá hétfőn. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, kettő közülük nincs életveszélyben a harmadik kómában van - közölte a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU).

Alina Maria Ciobotariu, az ISU szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók három 15-17 év közötti diáklányt mentettek ki a romok alól, ketten eszméletüknél voltak, a harmadik, szívleállással kihozott lányt sikerült újraéleszteni, de állapota továbbra is súlyos, lélegeztetőgépen van.
   
A romok alá szorult negyedik áldozatot órákig keresték a mentőegységek. Az ISU két és fél órával a mentés megkezdése után azt közölte, hogy sikerült lokalizálni a romok alatt lévő fiút, aki eszméleténél van, a mentőegységeknek sikerült kapcsolatba lépniük és kommunikálniuk vele. Ez az információ később eltűnt az ISU gyorsjelentései közül. A negyedik áldozatot végül helyi idő szerint 19 óra előtt tíz perccel eszméletlen állapotban emelték ki a romok közül. A katasztrófavédelem 19:30-kor közölte, hogy az áldozat újraélesztése nem járt sikerrel.
   
A Székelyhon.ro hírportál információ szerint az összedőlt kollégium a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete volt, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen felújították a magyar állami támogatásoknak köszönhetően.

Laczkó György igazgató a lapnak úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán.
   
A romániai média szerint a leomlott épületrész mellett nemrég árkot ástak, hogy elvezessék a talajvizet és szennyvizet a most részben összedőlt épület alól.
   
Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a csatornázási munkálatokra létezett érvényes építési engedély. A diákotthonban 97 tanuló lakott, akik a város különböző tanintézményeibe jártak. Elmondása szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fal nem 17 óra után, például nem éjszaka omlott le. Délután négykor aránylag kevés diák tartózkodott az épületben, mert 17 óráig a kollégium házirendje szerint szabadfoglalkozás volt.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
  • Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
    Kalinák elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
MTI Hírfelhasználó