Esküt tettek ágyúsaink
Az önjáró lövegek jelentette új technológiával a katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak, miközben ez a nagyszabású feladat kiemelt, bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel jár.
2024. április 20. 10:00

A PzH 2000 önjáró lövegek kezelésének alapkiképzését elvégző katonák eskütétele a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. április 19-én. MTI/Bodnár Boglárka

A Klapka György 1. Páncélosdandár alakulat nyílt napján közel 260 fiatal tett esküt, akik az "Embert a vasra" kampány keretében a PzH 2000 önjáró lövegek kezelőinek jelentkeztek és befejezték két hónapos alapkiképzésüket.

A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára az eskütétel előtt elmondta, az önjáró lövegek jelentette új technológiával a katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak, miközben ez a nagyszabású feladat kiemelt, bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel jár.
   
Kutnyánszky Zsolt hozzátette, amikor 2017-ben elindult a honvédelmi és haderőfejlesztési program, nemcsak technikai fejlesztésre és vonzó katonai életpályamodell kialakítására volt szükség, hanem a társadalom szemléletformálására is.
   
Felnőtt egy nemzedék, amelynek a honvédelmi nevelés és a haza szeretete kevéssé volt jelen az életében. Ezért is van különleges jelentősége minden alkalomnak, amikor a Magyar Honvédség a hazájáért tenni akaró fiatalokkal gyarapodik - mondta az államtitkár.
   
Somogyi Zoltán, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi gyalogsági harcjárműre toborzás tapasztalatait felhasználva kéthetes felkészítési időszakot iktattak be, valamint visszatértek a bentlakásos rendszerű kiképzéshez, amellyel erősödött a katonai bajtársiasság, több lett a terepen, valamint a gyakorló- és lőtereken töltött idő.
   
Szólt arról is, hogy a lövegek kezelői a leendő alegységük tagjaival együtt hajtották végre az alapkiképzést, így következő lépésként induló szakfelkészítések során már bajtársaikkal összekovácsolódott közösségként folytathatják a kiképzést.

MTI
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről
  Azzal, hogy közgyűjteményi központtá is válik a magyar nemzet múzeuma, lehetőség nyílik arra, hogy az ország minden múzeumának erőforrását bevonva, együtt gondolkodva a magyar nemzet közösségének egészével tudjunk haladni az értékőrzés útján - tette hozzá Latorcai Csaba.
 • A budapestiek állják a "milliárdos Gyurcsány-számlát"
 • A vértanú – szörnyű történelmi párhuzam
  Látjuk a baljós jeleket, a balliberális politikai oldal romboló munkáját, és eszünkbe jut, hogy ezek elődei egykor mekkora károkat okoztak hazánknak. Látjuk, hogy ma is vannak könnyen félrevezethető emberek, akikre hatnak a hangzatos ígéretek, a látványos külsőségek, a szemfényvesztő gesztusok, s újabban azok a trükkök, amelyekkel mindezt nemzeti színű csomagolásban tálalják a közönségnek
MTI Hírfelhasználó