A világ legjobb dolga magyarnak lenni
Hankó Balázs leszögezte, nyelvünk és kultúránk tesz minket magyarrá. Ezek folyton érő kovászként érleltek nemzetté minket. A folyamatosan érlelt kulturális kovásznak pedig az is a feladata, hogy következő nemzedékeket is hozzá érlelje a nemzettesthez - fogalmazott.
2024. július 6. 17:32

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szabadegyetem panelbeszélgetésén 2024. július 6-án. MTI/Vajda János

A világ legjobb dolga magyarnak lenni - mondta a kulturális és innovációs miniszter a Rákóczi Szabadegyetem szombati panelbeszélgetésén, Sátoraljaújhelyen.

Hankó Balázs leszögezte, nyelvünk és kultúránk tesz minket magyarrá. Ezek folyton érő kovászként érleltek nemzetté minket. A folyamatosan érlelt kulturális kovásznak pedig az is a feladata, hogy következő nemzedékeket is hozzá érlelje a "nemzettesthez" - fogalmazott. A miniszter azt mondta, a kultúra egyenes gerincet ad és határoktól függetlenül nemzetté formálja a magyarságot. Ehhez pedig az olyan értékőrző szervezetek, mint a Rákóczi Szövetség is hozzájárulnak - mutatott rá.
   
A nemzetünknek küldetése van, ezért az az elvárás, hogy a magyar fiataloknak törekedniük kell arra, hogy mindig jobbnak kell lenni másoknál - emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, a minisztérium feladata az, hogy ehhez a lehetőséget biztosítsa.
   
A miniszter célként jelölte meg, hogy a magyar egyetemeket a világ élmezőnyébe emeljék. Közölte, jó úton haladnak a cél elérése érdekében, tizenkét hazai felsőoktatási intézmény már a világ legjobb 5 százalékában szerepel.
   
Hankó Balázs hozzátette, a határon túl, elsősorban Erdélyben és a Felvidéken is erősíteni kell a szakképzésben és a diplomát adó képzésekben tanulók számát, mert az a nemzet megtartó erejét és a magyar gazdaságot erősíti.
   
Kiemelte, a magyar felsőoktatás vonzóképesebb lett, amit igazol az is, hogy egyre több a jelentkező. Azokat a képzési területeket tudjuk megerősíteni, amelyek a társadalom és a gazdaság szempontjából fontosak - fogalmazott.
   
A miniszter közlése szerint büszkék arra, hogy minden második fiatal vidéki egyetemre jelentkezett és hogy növekszik a műszaki-informatika területén a jelentkezők és felvettek száma. Hozzátette, tízből hat diák a szakképzést választja, amit az elkövetkezendő időszakban tízből hétre akarnak növelni. Ez pedig azért fontos, mert ez a terület a műszaki felsőoktatási képzés előszobája is - fűzte hozzá.
   
Hankó Balázs azt mondta, a fiataloknak küldetést kell adni, legyen az akár szakképzés, akár felsőoktatás. "Mindenkinek van egy küldetése, ami a hivatásából fakad" - fogalmazott, kiemelve, hogy a fiataloknak van egy másik küldetése is, "az pedig a család, az a közösség, ami jövőt teremt nekünk".
   
A miniszter közlése szerint eddig harminc intézkedéssel, 3300 milliárd forinttal segítették a családokat, ez meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát. Emlékeztetett arra is, hogy a családszervezetekkel való találkozón korábban felmerült, erősíteni kell az első gyermekek megszületését.

MTI
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó