Lemondott a képviselőségről az USA-Kongresszus alsóházának leváltott elnöke
2023. december 6. 21:49

Lemondott képviselői mandátumáról Kevin McCarthy az amerikai képviselőház volt republikánus elnöke, akit októberben távolítottak el hivatalából.

A kaliforniai republikánus politikus a The Wall Street Journal napilap hasábjain jelentette be, hogy az év végén távozik a törvényhozásból. Úgy fogalmazott, hogy az év végét követően "Amerikát új módokon fogja szolgálni", és azt ígérte, hogy tapasztalatát vezetők fiatal generációjának támogatására használja majd, mert a Republikánus Párt minden nap bővül.
   
Kevin McCarthy-t októberben egy, a teljesítményével elégedetlen floridai párttársa, Matt Gaetz indítványára távolították el a képviselőházi elnök székéből.
   
Távozásával további eggyel csökken a szűk republikánus többség az alsóházban, ahol így 220 republikánus és 213 demokrata ül majd, miközben két hely üres.
   
Kevin McCarthy-t januárban hosszas politikai csata után, 15 szavazási fordulót követően tudták megválasztani házelnökké, és csak annak árán, hogy beleegyezett a pozícióval járó jogok csökkentésébe, illetve lehetővé tette, hogy a képviselőházi elnöki tisztségről való elmozdítási eljárás megindítását már egyetlen képviselő kezdeményezhesse.
   
A republikánusok többsége múlt héten is csökkent, amikor a képviselők kétharmados többséggel megszavazták George Santos, New York-i republikánus képviselő kizárását a törvényhozásból. A politikus pénzügyi visszaélések vádjával áll a közeljövőben bíróság elé, emellett kiderült róla, hogy a múltjáról valótlanságokat állított tavalyi választási kampányában.
   
New York állam demokrata kormányzója, Kathy Hochul gyorsan lépett és február közepére tűzte ki az időközi választást, George Santos utódjának megválasztására.
   
Kevin McCarthy utódja szintén választáson dől majd el Kalifornia államban, ahol a szintén demokrata kormányzónak Gavin Newsomnak kell meghatároznia az időközi választás időpontját.
 

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó