Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem rektora – félresiklott nyilatkozata miatt
2023. december 10. 21:14

Lemondott rektori tisztségéről Liz Magill, az Egyesült Államok egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményének, a Pennsylvaniai Egyetemnek (University of Pennsylvania) a vezetője az egyetemi antiszemitizmusról szóló keddi kongresszusi meghallgatás nyomán.

Az egyetemi vezetésben a nagy anyagi támogatók is változást sürgettek, ezért a rektort követően helyi idő szerint szombaton késő este bejelentette távozását az elit Ivy League-hez tartozó Pennsylvaniai Egyetem kuratóriumának elnöke, Scott Bok is, aki hosszú időn keresztül védelmébe vette a rektort. A kuratóriumi elnök a testület szombat estig tartó tanácskozása után azonnal közölte távozását.
   
Liz Magill rektor lemondásának közvetlen előzménye, hogy kedden két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén, ami után komoly kritikák kereszttüzébe került mindhárom rektor, amiért vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket.
   
A Pennsylvaniai Egyetem rektorának szavai különösen hangos bírálatokat váltottak ki. A felsőoktatási vezető Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő kérdésére azt fejtette ki, a körülményektől függ, hogy "zsidók ellen népirtásra felszólító" mondatok megsértik-e az egyetem viselkedési szabályzatát.
   
Liz Magill a közlemény szerint megtarthatja állását az egyetemen, amelynek jogi karán oktatóként folytathatja pályáját.
   
Vasárnap egy interjúban a Harvard antiszemitizmus bizottságának tagja, egy rabbi jelentette be távozását a testületből. David Wolpe a Fox News hírtelevízióval közölte, hogy egyetemének rektora, Claudine Gay a törvényhozás előtt elmondott szavai szolgáltattak indokot, amelyek nyomán lehetetlennek látja a szükséges működési reformok végrehajtását.
   
Az október 7-én izraeli civilek ellen végrehajtott Hamász-terrortámadásra adott izraeli válaszcsapások tiltakozási hullámot váltottak ki a nyugati világ több nagyvárosában, valamint az amerikai egyetemeken, helyenként nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. Ezek vizsgálatára alakult a törvényhozás alsóházában bizottság a közelmúltban.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó