Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem rektora – félresiklott nyilatkozata miatt
2023. december 10. 21:14

Lemondott rektori tisztségéről Liz Magill, az Egyesült Államok egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményének, a Pennsylvaniai Egyetemnek (University of Pennsylvania) a vezetője az egyetemi antiszemitizmusról szóló keddi kongresszusi meghallgatás nyomán.

Az egyetemi vezetésben a nagy anyagi támogatók is változást sürgettek, ezért a rektort követően helyi idő szerint szombaton késő este bejelentette távozását az elit Ivy League-hez tartozó Pennsylvaniai Egyetem kuratóriumának elnöke, Scott Bok is, aki hosszú időn keresztül védelmébe vette a rektort. A kuratóriumi elnök a testület szombat estig tartó tanácskozása után azonnal közölte távozását.
   
Liz Magill rektor lemondásának közvetlen előzménye, hogy kedden két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén, ami után komoly kritikák kereszttüzébe került mindhárom rektor, amiért vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket.
   
A Pennsylvaniai Egyetem rektorának szavai különösen hangos bírálatokat váltottak ki. A felsőoktatási vezető Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő kérdésére azt fejtette ki, a körülményektől függ, hogy "zsidók ellen népirtásra felszólító" mondatok megsértik-e az egyetem viselkedési szabályzatát.
   
Liz Magill a közlemény szerint megtarthatja állását az egyetemen, amelynek jogi karán oktatóként folytathatja pályáját.
   
Vasárnap egy interjúban a Harvard antiszemitizmus bizottságának tagja, egy rabbi jelentette be távozását a testületből. David Wolpe a Fox News hírtelevízióval közölte, hogy egyetemének rektora, Claudine Gay a törvényhozás előtt elmondott szavai szolgáltattak indokot, amelyek nyomán lehetetlennek látja a szükséges működési reformok végrehajtását.
   
Az október 7-én izraeli civilek ellen végrehajtott Hamász-terrortámadásra adott izraeli válaszcsapások tiltakozási hullámot váltottak ki a nyugati világ több nagyvárosában, valamint az amerikai egyetemeken, helyenként nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. Ezek vizsgálatára alakult a törvényhozás alsóházában bizottság a közelmúltban.
 

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó