Bakondi György: őrizzük a határt, nem a migrációt kezeljük
2024. június 22. 00:04

Továbbra sem szerepel a brüsszeli migrációs paktumban és a most közzétett tízpontos európai feladattervben a magyar határőrizeti rendszer működésének két fontos alapja - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este.

Bakondi György kifejtette: az egyik, hogy illegálisan, jogellenesen, bűnözők segítségével, erőszakosan, okmányok nélkül, ismeretlen személyazonossággal nem lehet belépni a határon, "tehát őrizzük a határt, nem pedig kezeljük a migrációt". A másik pedig, hogy lehetőség szerint nem a magyar határon, "pláne nem magyar területen" engedjük a menekültkérelmek benyújtását, hanem Szerbiában vagy bármely más magyar nagykövetségen, és aki jogosult menekültstátuszra, kap okmányt, és beutazhat Magyarországra.
   
E két tényező miatt indult 2020-ban európai bizottsági eljárás, amely nemrég Magyarország "példátlanul súlyos" pénzbüntetésével zárult - mondta a belbiztonsági főtanácsadó.
   
Bár a migrációs paktum tartalmazza, hogy a külső határokat őrizni kell, de a schengeni követelményeket teljesítő magyar határőrizeti rendszert "hátba támadták", sőt azt szeretnék elérni, ha ezen a rendszeren változtatna az ország - jelezte Bakondi György.
   
Hozzátette, hogy 2015-ban 400 ezer illegális migráns lépett be Magyarországra, 387 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, de egyetlen elbírálását sem várták meg, a nyitott táborokból továbbmentek Ausztria felé. Önmagában tehát a kerítés nem elégséges, bár "a kettős mérce tetten érhető" ebben is, mert a litván kerítést nemrég jónak nevezte az EU biztosa.
   
Bakondi György a 80 milliárd forintos büntetéssel kapcsolatban azt mondta: döntés-előkészítésnél tart a kormányzat, mérlegeli, miként oldható meg "a példátlanul súlyos pénzügyi és politikai nyomásgyakorlás" problémája. Úgy vélekedett, hogy a büntetés nem a tranzitzónák megszüntetésével függ össze, sokkal inkább Magyarország békepárti politikájával, és szeretnék elérni, hogy a gazdaság megroppanjon, és ezzel kormányváltás következzen be.
   
"Ez nem fog sikerülni", a legutóbbi választáson is komoly felhatalmazást kapott a kormány a béke érdekében folytatott erőfeszítések helyességével és a migrációval kapcsolatos magyar állásponttal összefüggésben. Mindent megtesz a kormány, hogy erre a csapdahelyzetre megoldást találjon - jegyezte meg a belbiztonsági tanácsadó.
   
A lehetséges megoldások között említette, hogy a kiszabott bírságba számítsák bele a schengeni külső határ védelmében 2015 óta fizetett magyar kiadásokat, amelyekre nem érkezett támogatás, pedig reálisan az ötven-ötven százalékos költségmegosztás lenne indokolt. "De az is biztos, hogy a kormány a migrációs politikáján nem változtat", a magyar emberek párthovatartozástól függetlenül nagy arányban támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit.
   
Bakondi György arra is kitért, hogy a most alakuló Európai Parlamentben várható változások és a novemberi amerikai választások után talán a migrációval kapcsolatos "súlyosan téves" EU-s álláspontot is felül lehet bírálni.
   
Megemlítette, hogy az Európai Néppárt és a szocialista-liberális pártcsalád megállapodást kötött az európai vezető tisztségekről, tehát azt a változást, amelyet az európai polgárok kifejeztek a szavazatukkal a parlamenti összetétel alakításában, "semmibe veszik". Kiderül majd, hogyan alakulnak a frakciók és az erőviszonyok, kialakulhat-e egy jobboldali, konzervatív, szuverenista erőközpont, amelyik képes "a vadabbnál vadabb és súlyosabbnál súlyosabb elképzelések" megállítására - mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

MTi
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Magyar űrkabin
    A SpaceBuzz első pilot programja nemzetközi (holland, francia, olasz, magyar) együttműködésben, az Erasmus+ támogatása mellett jött létre, és azóta több mint száz hazai és határon túli iskola több mint 5500 tanulója vett részt benne.
  • Magyarország nem kér von der Leyenből
    "Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén" - fogalmazott a magyar kormányfő.
  • Menetrend szerinti légijárat Kantonból Budapestre
    Az új járat mintegy 56 ezerrel növeli a magyar főváros és a kínai nagyvárosok között elérhető ülőhelyek számát 2024-ben; 2011-ben összesen ennyi utas közlekedett a két ország között, ebben az évben pedig több mint 400 ezer embernek lesz lehetősége Kína és Magyarország között repülni.
MTI Hírfelhasználó