Rétvári: Az EU külső határain lehet hatásosan fellépni a migránsok ellen
2024. szeptember 17. 22:53

Eredményesebb és hatékonyabb az Európai Unió (EU) külső határait megvédeni az illegális migránsokkal szemben, mint a schengeni övezeten belül visszaállítani az ellenőrzéseket - mondta kedden Budapesten, a Szerbiába utazó újabb magyar rendőri kontingens búcsúztatásán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte, a Szerbia déli határán szolgáló magyar és szerb rendőrök munkájának eredményeképpen az Észak-Macedóniával közös szakaszon enyhült a migrációs nyomás, az embercsempészek jelenleg inkább Horvátország felé igyekeznek szállítani a migránsokat.

Ez a körülmény, illetve a szerb hatóságok hozzáállása, hogy visszaszállítják az illegális bevándorlókat Észak-Macedóniába vagy Bulgáriába, nagymértékben tehermentesíti Magyarország déli határát - tette hozzá.

Az államtitkár beszámolója szerint a kerítés megépítése utáni időszakban a magyar-szerb határon az ott szolgáló rendőrök és határvadászok egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, a szerb hatóságokkal közös munka eredményeképpen a helyzet azóta lényegesen enyhült.
Rétvári Bence hangsúlyozta: bár még vannak az EU-n belül kritikus hangok, a magyar kormány egyre több elismerést kap az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselőitől azért a munkáért, amellyel a közösség külső határát igyekszik megvédeni.

Hozzátette, hogy az unió szárazföldi határai lényegesen rövidebbek, mint a schengeni övezet belső határai, ezért észszerűbb és eredményesebb az előbbieket megvédeni, mint a közösségen belül visszaállítani az ellenőrzéseket.

Az államtitkár úgy vélekedett, Németország lépése, amellyel visszaállította a határellenőrzéseket, éppen azokat az alapelveket - például a szabad mozgás lehetőségét - veti el, amelyek mentén a közösség egykor létrejött.

A tagállamok az utóbbi időben több mint húsz, a Németországéhoz hasonló intézkedést vezettek be egymással szemben, ami komoly gazdasági károkat is okoz
- tette hozzá.

Rétvári Bence szerint az, hogy a migrációs válság 2015-ös kirobbanása után csaknem tíz évvel az EU tagállamai még mindig a helyzet megoldásán gondolkodnak, azt jelenti, hogy az eddigi, a bevándorlást támogató elképzelésük nem vált be.

A megoldás az EU külső határainak erős védelme, ahogy azt Magyarország teszi - hangoztatta.

Az államtitkár minden magyar ember nevében köszönte meg az egy hónapra Szerbiába induló rendőri kontingens tagjainak a munkájukat.

MTi
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Zöldszámot hozott létre a kormány
    Rétvári Bence közölte, a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni.
  • Viharos kor szilárd bástyája – Videó!
    A második világháború alatt küzdött a fasizmus és a fajgyűlölet ellen, a német megszállás alatt életét kockáztatva mentette zsidó honfitársait. Míg a 20-as évek eleji ciklusban szociálpolitikai és nőjogi kérdésekben szólalt fel, addig az 1945 utáni nemzetpolitikai és elvi kiállásait a kor kihívásai, az ország megszállása, a kiépülő diktatúra követelte ki - idézte fel Semjén Zsolt.
  • Migránsinvázió: hazánk csatlakozik Hollandiához
    Bóka János magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a magyar kormány tájékoztatást kapott arról, hogy Hollandia kormánya bejelentette: kérni fogják, hogy Hollandia mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.
MTI Hírfelhasználó