Gyurcsány mindig mindenkit körbetáncikál
A Demokratikus Koalíció ezzel a javaslattal Gábor Zsazsa-i magasságokba emelkedett, mi szerint mindegy, hogy mit beszélnek valakiről, csak az a lényeg, hogy beszéljenek. De nem kell minden izzadságszagú próbálkozásukat komolyan venni, azt meg kiváltképpen nem, amikor az egér szeretné letartóztatni az elefántot – fogalmaz Galló Béla.
2023. május 1. 11:08

Az Országgyűlés külügyi bizottságában a fideszes képviselők leszavazták a Demokratikus Koalíció ( DK) javaslatát, ami lehetővé tette volna, hogy Vlagyimir Putyint letartóztassák és kiadják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ha az orosz elnök újra Magyarországra látogatna - közölte online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció képviselője. A politikai kísérletről Galló Béla politológust kérdezte a Gondola.

– Galló úr, ha a földkerekség bármely állama az odalátogató mindenkori orosz elnököt letartóztatná, az mennyiben jelentene globális nukleáris rizikót?

– A letartóztatás lehetősége gyakorlatilag kizárt, csupán a médiatérben tapadhat meg ideig-óráig ez a politikai butaság. A Demokratikus Koalíció ezzel a javaslattal Gábor Zsazsa-i magasságokba emelkedett, mi szerint mindegy, hogy mit beszélnek valakiről, csak az a lényeg, hogy beszéljenek. De nem kell minden izzadságszagú próbálkozásukat komolyan venni, azt meg kiváltképpen nem, amikor az egér szeretné letartóztatni az elefántot… A globális nukleáris rizikó azonban sajnos realitás, ám ezt nem a DK fogja kirobbantani. Minden egyes fegyverrel nő az eszkaláció veszélye (meg a fegyver-biznisz profitja), a kiszámíthatatlanság és a véletlen szerepe fokozódik, s persze a hibás döntések is megszaporodhatnak.

– Miért csak hazánkban képzelhető el az a politikai dilettantizmus, amely az ukrajnai háborút a bohózat szintjére lesüllyesztve akarja kihasználni belső hisztériakeltésre?

– Nem tudom, hogy ez csak ránk jellemző-e. A politikai dilettantizmus a nyugati világban manapság járványszerűen terjed, tisztelet a kevés számú józan politikai szereplőnek. Pedig az európai társadalmak békét akarnak, de ezt a politikusaik nem veszik figyelembe. Verbálisan ugyanakkor ők is a békét emlegetik, rögtön hozzátéve, hogy a békét nem adják ingyen, hanem harcolni kell érte. Ez lenne, ugye, a „békeharc”, amit mi itt, Európának ezen a felén a 20. századból jól ismerünk már. Szóval tényleg a bohózat szintjén zajlik az európai politika, csakhogy a bohózatot, mint tudjuk, csak vékony mezsgye választja el a tragikustól.

– Minthogy idehaza fényképek mutatják be, hogy a DK elnöke régebben kormányfőként alázatoskodó mosolyözönnel udvarolta körbe Putyin elnököt, miért tűnik kontraproduktívnak a vélhetően Brüsszelből érkezett ukáz szolgai végrehajtása?

– Gyurcsány mindig mindenkit körbetáncikál, akitől valamit remél, nincsenek ennél magasabb szempontjai. De ami rajta túlmutató hazai specialitás ebben az Európát elöntő dilettantizmusban, az nálunk az ellenzék krónikus gyengeségéből fakad. Lassan 15 éve, hogy az ellenzékiek mögött ott van az elakadás-jelző, amit sem külön-külön, sem együtt nem tudnak fölszedni. Tehetség-importra szorulnak, de tehetség Nyugatról sem jön, mert a nyugati pénz nem jelent automatikusan tehetséget. A manit mégis meg kell szolgálniuk, innen adódik, hogy az ellenzéki pártok élen járnak a hisztériakeltésben, lévén az adományozóknál most a ruszofóbia járja, nem a világpolitikai realitások tisztelete. Ördögi kör ez, nehéz lesz belőle kigabalyodniuk.

Molnár Pál

 

 

 

    

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Hazánk nem lép háborúba
    Meg kell védeni a magyar emberek békéjét és biztonságát. Meg kell védeni a gazdasági eredményeinket. Meg kell védeni a családjainkat és különösen is a gyerekeinket. Hogy Brüsszelben is értsék: no migration, no gender, no war! Ez áll a választási manifesztumban, amelyet ma kibocsátunk - mondta Orbán Viktor.
  • Erdélyi magyar egyetem Kolozsvárt
    Semjén Zsolt beszédében a magyar kormány nevében gratulált és köszönetet mondott az elvégzett munkáért. Rámutatott: gratulációval azért tartozik, mivel leleményességre volt szükség ahhoz, hogy az épület újra "a miénk legyen", de az építkezésért és az épület élettel való megtöltéséért is gratuláció jár.
  • Családbarát Települések Expója
    "Minden törvényes eszközzel meg fogjuk a jövőben is védeni a családjainkat, és gátat szabunk minden káros, családellenes érzékenyítési kísérletnek" - mondta az államtitkár
MTI Hírfelhasználó