Áldás a magyar haderőfejlesztésen
A magyar haderő átfegyverzése ütőképesebbé teszi seregünket, képessé a magyar haza megvédésére. A csongrádi fegyvertechnikai iskola a jövőt szolgálja.
2023. május 26. 21:24

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldást mond a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központja átadásán Csongrádon 2023. május 26-án. MTI/Máthé Zoltán

Fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését, mert az ukrajnai háború "alapvetően megváltoztatott mindent" - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Csongrádon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központjának átadásán azt mondta, az a feladat, hogy képessé tegyék a magyar hadsereget és közvetve a társadalmat is Magyarország védelmére és a magyar emberek biztonságának garantálására.

Saját erőből és a nemzetközi védelmi rendszerhez kapcsolódva, hiszen a kettő egymás nélkül nem megy - fűzte hozzá.
   
A haderőfejlesztés lépései közül a politikus elsőként a magyar haderő átfegyverzését emelte ki.
   
Az alapoktól induló fejlesztések érintenek minden haderőnemet és minden eszközt - mondta a miniszter, és a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek mellett a Gestamen fegyvercsaládot említette, mely pisztolyváltozatának csapatpróbái már elkezdődtek.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, a hadiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, ám azt részben a korszellem, részben a kormányok "hanyagsága" miatt gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni.
   
A magyar hadipar komoly mértékben hozzájárul a haderő átfegyverzéséhez, harcképességének növeléséhez - közölte a miniszter.
   
A politikus a legfontosabbnak azonban a haderő "emberi oldalának" átalakítását nevezte.
   
Ehhez egyaránt szükségesek szervezeti változások, a harci morál fejlesztésére, hogy tekintélye és tisztelete legyen a magyar katonának. Ennek érdekében korábban nem alkalmazott gyakorlatokat hajtanak végre, a kiképzésben új elemek jelennek meg - mondta.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet a közelmúltban megalakult Területvédelmi Erők Parancsnokságára, amely az egész országot lefedő, helyi tartalékosokra épülő szervezeti egység.
   
A miniszter szólt a Honvéd kadét programról is, amelyhez idén 125 középfokú intézményben 7109 fiatal csatlakozott.
   
Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kifejtette, a Diana Fegyvertechnikai Technikumba járó diákok a magas szintű szakmai ismeretek mellett olyan értékrendet, életszemléletet is kapnak, amelyre a társadalomban óriási szükség van.
   
Bozó Gábor, az iskola igazgatója elmondta, a fegyverműszerésztechnikus-, fegyvergyártószaktechnikus-, fegyvergyártómester-képzés több évtizedes múltra tekint vissza Csongrádon.
   
A technikum korszerű épületében adottak a feltételek az európai színvonalú duális oktatáshoz. A technikumban 400-500 diák tanul majd, és az intézmény évente száz magasan képzett szakembert bocsát ki a honvédelmi ágazatban.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az Agitprop figyelt
    Az idő előrehaladtával a falak egyre inkább eltolódtak egymástól, és a falon való minimális átlépést a rendszer már nem büntette úgy, mint a Kádár-korszak korai éveiben, vagy mint a Rákosi-korszakban – elemzi az 80-as évek második felének hazai újságírását Sz. Nagy Gábor történész.
  • Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát
    A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.
  • Fát ültettek fradisták a Budakeszi Vadasparkban
    Dibusz Dénes, az FTC kapusa, aki csapattársai, Varga Barnabás és Botka Endre társaságában aktívan is közreműködött a faültetésben, hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy az edzések és a játék mellett a társadalmi felelősségvállalásból is kivegyék a részüket és óvják a környezetet.
MTI Hírfelhasználó