Szlovák baloldali költő a merénylő
Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.
Utoljára frissítve: 2024. május 15. 19:21
2024. május 15. 18:28

X.com

Több sajtóértesülés szerint a Robert Fico miniszterelnök elleni szerdai merénylet gyanúsítottja az 1953-ban született lévicei Juraj Cintula, aki nem ismeretlen személy. A 2005-ben alakult Dúha irodalmi klub egyik alapítója.

Atentator na Fica je slovački književnik Juraj Cintula - Hrvatski Medijski  Servis

2008-tól a klub polgári egyesületté alakult, 2016-ig még az elnöke is volt.

Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.

A Markíza TV 2016-ban riportot sugárzott a feltételezett gyanúsítottról, miután megtámadták egy áruházban, ahol a biztonsági szolgálat munkatársaként dolgozott.

 

A merénylő korábbi portréja a stadard.sk honlapon.

 

A merénylő fia szerint apja nem volt Fico szavazója

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia szerint apja "nem szavazott Ficóra" - közölte az aktuality.sk szlovák hírportál, amelynek az érintett nyilatkozott.

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia a szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta: sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.
   
Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: "Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok".
   
Bár a szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg a merénylet helyszínén őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott és így legálisan tartott fegyvert.
   
Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán délután Nyitrabányán a kabinet kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A támadást követően a szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.
 

standard.sk
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó