Szlovák baloldali költő a merénylő
Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.
Utoljára frissítve: 2024. május 15. 19:21
2024. május 15. 18:28

X.com

Több sajtóértesülés szerint a Robert Fico miniszterelnök elleni szerdai merénylet gyanúsítottja az 1953-ban született lévicei Juraj Cintula, aki nem ismeretlen személy. A 2005-ben alakult Dúha irodalmi klub egyik alapítója.

Atentator na Fica je slovački književnik Juraj Cintula - Hrvatski Medijski  Servis

2008-tól a klub polgári egyesületté alakult, 2016-ig még az elnöke is volt.

Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.

A Markíza TV 2016-ban riportot sugárzott a feltételezett gyanúsítottról, miután megtámadták egy áruházban, ahol a biztonsági szolgálat munkatársaként dolgozott.

 

A merénylő korábbi portréja a stadard.sk honlapon.

 

A merénylő fia szerint apja nem volt Fico szavazója

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia szerint apja "nem szavazott Ficóra" - közölte az aktuality.sk szlovák hírportál, amelynek az érintett nyilatkozott.

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia a szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta: sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.
   
Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: "Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok".
   
Bár a szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg a merénylet helyszínén őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott és így legálisan tartott fegyvert.
   
Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán délután Nyitrabányán a kabinet kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A támadást követően a szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.
 

standard.sk
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó