Elrendelték a médiavállalkozó bűnügyi felügyeletét
Az elsőrendű vádlott engedély nélkül Magyarország közigazgatási területét nem hagyhatja el, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles továbbá hetente egy alkalommal a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon személyesen jelentkezni - írja közleményében a Fővárosi Ítélőtábla.
2024. június 4. 19:29

MTI/Balogh Zoltán

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás egykori, baloldali médiavállalkozó bűnügyi felügyeletét. Ez azt jelenti,. hogy a Fenyő János megöletéséért elítél Gyárfás ezután nem hagyhatja el Magyarországot, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen.

"Az emberölés bűntette miatt Gy. T. és társa ellen folyamatban levő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a 2024. június 4-én meghozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát megváltoztatva elrendelte Gy. T. elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig.

Az elsőrendű vádlott engedély nélkül Magyarország közigazgatási területét nem hagyhatja el, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles továbbá hetente egy alkalommal a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon személyesen jelentkezni - írja közleményében a Fővárosi Ítélőtábla.

Gyárfás Tamás az 1990-es évek balliberális médiaájáénak ismert vállalkozója volt, a legnagyobb vetélytársa pedig az a Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette. Az üzleti viták és hatalmi harcok miatt a 90-es évek közepére megromlott a kapcsolatuk, a Fenyő János tulajdonában lévő Népszava több lejárató cikket is írt Gyárfás Tamásról.

Februárban Gyárfást a gyilkosság megrenedeléséért 7 év fegyházra ítélték, a bérgyilkosnak utasítást adó Portik Tamást pedig életfogytiglanra ítélték első fokon. Az ítélet indoklását hosszú órákon keresztül ismertette a bíró. Felolvasott több párbeszédet Portik Tamás és Gyárfás Tamás között, amiket hosszan és részletesen elemeztek.

A hangfelvételekből az is kiderült, hogy a Gyárfás és Portik közötti beszélgetésekben csaknem hetvenszer emlegetik a felek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevét leginkább abban a kontextusban, hogy Portik Gyárfáson keresztül akart kapcsolatba lépni az egykori szocialista kormányfővel.

Potrtik felkereste Gyárfást, a Nap TV egykori elnökét, akit arra kért, hogy kapcsolatai révén hozza össze tekintélyes politikusokkal (köztük leginkább Gyurcsánnyal) és rendőri vezetőkkel. A maffiózó azzal próbált házalni az MSZP környékén, hogy olyan információi vannak, amelyek az akkori MSZP–SZDSZ-kormány számára nagyon értékesek lehetnek, és abban bízott, hogy Gyurcsányék ezért cserébe szemet hunynak bűnei fölött.

Annyi biztos, hogy Portik és Gyárfás együtt ülnek a vádlottak padján a Fenyő János médiacézár megöletése miatt indult büntetőperben. Ahogy az is biztos, hogy Portik 2008-ban eljutott Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasához, Szilvásy Györgyhöz, aki titokminiszterként arra utasította a polgári elhárítás vezetőjét, Laborc Sándort, hogy „kezelje" az ügyet.

A találkozókon Laborc és Portik, azaz a gyurcsányi titkosszolgálat és a maffia egyik szereplője alkut kötött arról, hogy az 1998-as hazai politikai jellegű robbantások ügyével lejáratják a jobboldalt, koholt információkat gyártanak a Fidesz egyes politikusairól.

Mivel az ítélet ellen fellebbeztek, így az nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész kérte Gyárfás letartóztatását, amit azzal indokolt, hogy az egykori baloldali megmondóembernél fenáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Akkor ezt nem rendelték el, ezért az ügyészség fellebbezett, ezt pedig most a Fővárosi Ítélőtábla részben megalapozottnak találta, mert úgy ítélte meg, hogy az "elérhetetlenné válás" veszélye jelenleg megállapítható.

Ahogy fogalmaznak a bíróság korábban tévedett, amikor úgy gondolta, hogy a kedvező személyi körülmények miatt nem áll fenn a szökés lehetősége, ugyanis a szökés, elrejtőzés veszélyét csökkentik ugyan, de teljesen nem zárják ki. 

origo.hu
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó