Magyarország-Hollandia: 1:1
Hősies védekezés és a gyerekes ügyetlenségek sorozata: ez volt a játékunk a második félidőben. Szoboszlai – infantilis labdaeladásaival – a csapat leggyengébb játékosa volt, immár a sokadik válogatott meccsen.
Utoljára frissítve: 2024. október 11. 23:45
2024. október 11. 16:45

Schäfer András (j) és a holland Quinten Timber a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. október 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott pénteken a holland csapattal a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában, bravúros pontszerzésével pedig feljött a csoport harmadik helyére.

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az egész meccsen alig több mint 25 százalékot birtokolták a labdát, azonban a 32. percben egy szép támadás végén Sallai Roland betalált. A folytatásban még nagyobb nyomás nehezedett a magyar kapura, így a nyáron Eb-elődöntős hollandok a hajrában annak ellenére egyenlítettek Denzel Dumfries fejesével, hogy Dirk van Dijk kiállítása miatt már emberhátrányban futballoztak.

A nemzeti együttes - amely Gera Dániel személyében újoncot is avatott - negyven év, sorozatban kilenc vereség után először nem kapott ki Hollandiától.

A magyarok hétfőn Bosznia-Hercegovina vendégei lesznek Zenicában.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 3. forduló:

Magyarország-Hollandia 1-1 (1-0)

Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Lukas Fähndrich (svájci)

gólszerzők: Sallai (32.), illetve Dumfries (83.)

piros lap: van Dijk (79.)

sárga lap: Varga B. (13.), Fiola (77.), illetve van Dijk (76., 79.)

Magyarország:

Dibusz - Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, a szünetben) - Bolla (Gera, 89.), Schäfer, Nikitscher, Nagy Zs. - Sallai (Csoboth, 65.), Szoboszlai - Varga B. (Nagy Á., 78.)

Hollandia:

Verbruggen - Dumfries, De Vrij (Malen, 77.), Van Dijk, Van de Ven - Gravenberch, Reijnders, Timber (Til, 77.) - Simons (De Ligt, 81.), Zirkzee (Brobbey, 77.), Gakpo (Hato, 90.)

I. félidő:

32. perc: Nagy Zsolt kapott labdát a bal oldalon, majd a 16-os sarkáról hajszálpontosan ívelt az ötös jobb sarkához tökéletes ütemben érkező Sallaihoz, aki egyből a rövid felső sarokba lőtt (1-0).

II. félidő:

83. perc: Gakpo bal oldali szabadrúgását követően Dumfries 8 méterről a jobb sarokba fejelt, Dibusz csak beleérni tudott a labdába (1-1).

Labdarúgó Nemzetek Ligája – Magyarország-Hollandia
Budapest, 2024. október 11. Nagy Zsolt (b) és a holland Ryan Gravenberch a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. október 11-én. Magyarország-Hollandia 1-1. MTI/Czeglédi Zsolt
A magyar válogatottat támogató szurkolói csoport, a Carpathian Brigade fennállása 15. születésnapját koreográfiával ünnepelte, melyet "A lelátó az életem, átsegített már éveken!" felirattal egészített ki. A találkozó előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a vasárnap elhunyt Johan Neeskensre, a hollandok kétszeres vb-ezüstérmes labdarúgójának emléke előtt vastapssal tisztelgett a Puskás Aréna teltházas közönsége.

Az esélyesebb vendégek az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést, de a magyarok szervezett és fegyelmezett védekezéssel megakadályozták, hogy ez helyzetekben is megnyilvánuljon. Noha az első negyedórában a hollandok közel 80 százalékban birtokolták a labdát, kapura lövése mégis csak a magyaroknak volt. Dibusznak először a 16. percben volt védenivalója, de rögtön utána Marco Rossi tanítványai formás kontrát vezettek, majd két egymást követő szögletből is veszélyeztettek, Sallai lövése a bal kapufán csattant. Ezt követően maradt az Oranje meddő mezőnyfölénye, de lövésig csak elvétve jutott, Dibusznak csupán egyszer kellett játékba avatkoznia. A magyarok újra a korábbi években sikerrel alkalmazott taktikával futballoztak, ritkán vezettek támadást, de akkor azt nagyon lendületesen próbálták végigvinni, éppen egy ilyen akció végén a kisebb sérülése ellenére kezdőbe kerülő Sallai volt eredményes. A védekezés minőségéről mindent elmond, hogy a hollandok az egész első félidőben akcióból nem tudtak ziccert kidolgozni, legnagyobb lehetőségük a Szoboszlai szabálytalan kirúgása miatt a magyar 16-oson belül megítélt közvetett szabadrúgás volt, melyet Dibusz hárított.

Térfélcserét követően még nyomasztóbbá vált a vendégek fölénye, a játék szinte kizárólag a magyarok térfelén zajlott. Dibusz bravúrral védte De Vrij csúsztatott fejesét. Ebben a periódusban sokkal veszélyesebbek voltak a holland támadások, mint az első játékrészben, a magyarok sok esetben önfeláldozó védekezéssel - becsúszó szerelésekkel és blokkolt lövésekkel - akadályozták meg az egyenlítést, de a félpályán csak elvétve jutottak át, mert a támadásokra ekkor már kevés energia jutott. A holland együttes próbálkozott rendületlenül, azonban sok esetben amikor sikerült is tiszta lövőhelyzetet kialakítania, akkor pontatlan volt a befejezés. A hajrára megfogyatkozott a holland csapat, mert Van Dijket második sárga lappal kiállította a játékvezető, ennek ellenére a vendégeknek végül összejött az egyenlítés Dumfries fejesgóljával. Ezt követően már Hollandia sem erőltette a támadásokat, tíz emberrel megelégedett az egy ponttal, amely a magyar válogatottnak nagy lépést jelenthet a bennmaradás felé.

 

A jó eredmény is csalódást okozott

82. perc: fölösleges szabálytalansággal szabadrúgáshoz juttattuk az ellenfelet: emberhátrányban fejessel egyenlített a holland válogatott.

A 78. percben holland csapatkapitányt állítottak ki: Csobothot felvágta.

Gyerekeas hibát követett el Szoboszlai. Kirúgáskor önmagának passzolt. 8 méterről lőt szabadrúgást az ellenfél, Dibusz védett. 

32. perc: A félpályán labdát szeerztünk, Nagy Zsolt elfutott, beadott, Sallai belesőzte: 1:0

A 24. percben 84 százalékos a hollandok labdabirtoklása.

A 20. percben a hollandoknak is volt egy szögletük.

A 17. percben Sallai kapufát rúgott. 

A 15. percben szögtelet rúgunk.

A 12. percben Varga sártgát kap: a svájci bíró érezhetően ellenünk fúj.

Az első 10 percben enyhe mezőnyfölényben van a holland csapat. Helyzetük nem volt. 

5. perc 10. másodperc: az első lövés száll kapu felé: mi ksírleteztünk, Schafer fölé durrantotta.

 

A kezdő nemzeti tizenegy



 

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott pénteki ellenfele, a holland csapat még erősebb is, mint a német, amelytől tanítványai szeptemberben 5-0-s vereséget szenvedtek a Nemzetek Ligájában.

"Az elmúlt két évben, 2022 szeptembere óta összesen négy meccset vesztettünk, azok közül az írországi számít kivételnek, mert saját rögzített helyzetünkből kaptuk a vereséget jelentő gólt, ennek ellenére végig mi diktáltunk. Az egy balszerencsés találkozó volt. A másik három kudarcból kettőt a németektől, egyet a svájciaktól szenvedtünk el, akik a világranglistán az első 15 között vannak. Hollandia a hetedik, azaz nem kell Einsteinnek lenni, hogy tudjuk, különösen nehéz összecsapás vár ránk. Elég megnézni, hol játszanak a futballistái, ez alapján Hollandia talán erősebb is, mint Németország" - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatóján a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

A 60 éves tréner kifejtette, arra számít, hogy a rivális dominálni fog, törekszik majd a labdabirtoklásra és diktálni fogja a ritmust.

"Nekünk tudnunk kell, mikor van esélyünk veszélyeztetni. Nem szabad az ő játékukat játszani, olyan párharcokat vállalni, amit ők erőltetnek. Jól kell védekezni, nem szabad teret engedni a középpályán. Amikor lehetőségünk lesz, gyorsan kell végigvinni a támadást" 
- beszélt a várakozásairól Rossi, aki fontosnak nevezte még a rögzített helyzetek kihasználását.

Rossi elárulta, Balogh Botond az utolsó bajnoki meccsén kapott egy rúgást, Telkiben pedig kiderült, hogy súlyosabb, mint amire számítottak, ezért eddig nem edzett. Csütörtökön ugyan már fog, de ugyanúgy külön, mint Sallai Roland.

A magyar válogatott kispadján 69. meccsével Sebes Gusztávot utolérő szakember az MTI érdeklődésére kifejtette, bár új szabályokat vezettek be a felkészülés során, mert a nyári Európa-bajnokság alatt sok időt töltöttek együtt, ezért a pontosság és a feszesség kicsit elveszett. Hozzátette, nem zárdához hasonlítható előírások ezek, csupán kis rendet szerettek volna bevezetni.

A korábbi csapatkapitány, Szalai Ádám visszatérésével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, eddig pozitív a benyomása. Új helyzet neki, vannak dinamikák, amit még meg kell értenie, de a futballistáknak és a szakmai stábnak is rendelkezésére áll.

Nagy Zsolt korábbi játékostársával kapcsolatban azt hangsúlyozta, ugyanazt a habitust hozza, mint futballistaként, odafigyel mindenre, motivál mindenkit. Személy szerint nagyra tartja és nagyon odafigyel rá, ahogy mindenki más is.

"Mindenre nagyon oda kell figyelni, mert ha mindenki a legjobbját nyújtja, akkor is nagyon nehéz mérkőzés lesz. Ha csapatként tudunk együttműködni, akkor talán jó eredményt tudunk elérni, ami ebben az esetben nem csak a győzelmet jelentené" - mondta a Puskás Akadémia játékosa, aki kiemelte, bebizonyították már, hogy élcsapat ellen is helyt tudnak állni, ha csapatként működnek.

Nagy Zsolt a végső helyezésről nem beszélt mondván, mindig a soron következő mérkőzés van fókuszban. Azt tartja fontosnak, hogy a meccs után egymás szemébe tudjanak nézni, egyénileg pedig tükörbe.

A telt házas Puskás Arénában a svájci Lukas Fähndrich sípjelére 20.45-kor kezdődik a találkozó, melyet a magyarok egy ponttal a sereghajtó pozícióból várnak.

Dibusz óriási védései

dibusz

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:

Dibusz - Fiola, Orbán, Dárdai M. - Bolla, Schäfer, Nagy Á., Nagy Zs. - Csoboth, Szoboszlai - Varga B.

MTI
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Kik voltak a Kossuth téri sortűz megrendelői?
    Tizenhárom éves fiút is megöltek a Kossuth téri sortűzzel. A történelmi gaztett baloldali bűnöseiről azonban ma, 68 évvel a tömeggyilkosság után is csak sejtető utalásokkal lehet beszélni.
  • Januárban újabb 40 kastélyt hirdetnek meg
    A szabadkígyósi Wenckheim-kastély nem lett felújítva az emelet és a melléképületek, amelyre még mintegy 7,7-8,6 milliárd forint között kellene költeni. "Tőkeerős partnerre van szükség", aki a felújítás mellett az üzemeltetésre is tud forrást szánni; a következő tíz évben összesen mintegy 8-10 milliárd forintot.
  • Elfoglalnák Brüsszelt a patrióta civilek
    A szellemi erő a patrióták oldalán van, ám a bürokraták a korábban megszállt adminisztárciós poziciókba beleterpeszkednek, és foggal-körömmel védik azok minden négyzetcentiméterét. A szellemi erőknek azonban felül kell kerekedniük a gátlástalan bürokrácián.
MTI Hírfelhasználó