Trump erősödött - nagyon szoros lesz az amerikai elnökválasztás!
A hétvégén újabb közvélemény-kutatásokat publikált három népszerű amerikai lap a közelgő elnökválasztási küzdelem állásáról, ezek pedig az eddigieknél is szorosabb küzdelmet jeleznek. Az adatok szerint Kamala Harris előnye csökkent Donald Trumppal szemben.
2024. október 14. 13:25

Az NBC News regisztrált választók körében készült felmérése szerint döntetlenre áll a Fehér Házért zajló küzdelem: az október 4. és 8. között végzett poll 48-48 százalékos holtversenyt mutat országosan – írja a Portfolio. Az NBC elnökjelölti vita utáni kutatása szeptemberben még Kamala Harris amerikai alelnök 5 százalékpontos fölényéről számolt be. A lap a választók számára legfontosabb ügyekről az eddigiektől eltérő kérdést tett fel, az eredmény pedig vigaszként szolgálhat a demokraták számára. Arra a felvetésre, miszerint van-e olyan kérdés, amely annyira erősen foglalkoztatja a szavazókat, hogy kizárólag ez alapján voksolnának egyik vagy másik jelöltre,

22 százalék az abortuszt adta meg, Kalama Harris egyik legfőbb ügyét,
19 százalék a bevándorlást és a határvédelmet, ami Donald Trump egyik fő témája,
18 százalék a demokrácia és az alkotmányos jogok védelmét,
és 16 százalék a megélhetési költségeket említette.

Eközben az ABC News a biztos szavazók közében Kamala Harrist 50 százalékra, Donald Trumpot 48 százalékra mérte országosan, holott szeptemberben még 5 százalékpontra tették Harris előnyét Trumppal szemben. A lap szerint az amerikaiak 59 százaléka úgy véli, romlik a gazdaság állapota, ennek az ellenkezőjét viszont csak 23 százalék gondolja. 18 százalék szerint nincs változás. A gazdaság (38-46 százalék) és az infláció (37-44 százalék) kezelésében inkább Donald Trumpban bíznak, ám arra a kérdésre, hogy ki nézi a középosztály érdekeit, 42-37 százalékra Kamala Harris vezet.

A felmérés szerint Az amerikaiak 56 százaléka támogatja az illegális bevándorlók kitoloncolását, Donald Trump egyik legfontosabb ígéretét, ami a nyolc évvel ezelőttihez képest 20 százalékpontos növekedés. Ezzel szemben 56 százalék Kamala Harris álláspontjával ért egyet az abortusz terén, mondván, a szövetségi kormánynak vissza kellene állítania a terhességmegszakításhoz való hozzáférést. 41 százalék támogatja Trump állásfoglalását, miszerint az egyes államoknak kell erről döntenie. A CBS News Kamala Harris 3 százalékpontos előnyéről számolt be (51-48 százalék) a biztos szavazók körében, ami alig tér el Donald Trump 4 pontos lemaradásától egy hónappal ezelőtt.

Infostart
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Korrupt EU-figurák akarnak kormányt váltani
    „...nem visszariadva antidemokratikus eszközöktől sem, meg kívánják buktatni a hivatalban lévő, a magyar polgárok érdekeit képviselő kormányt, mert ez a magyar vezetés ellenáll Brüsszel nemzeti szuverenitást csorbító elképzeléseinek."
  • Thomas Tuchel az új angol szövetségi kapitány
    Tuchel ismét szigetországban dolgozhat, ahol a Chelsea-vel már sikeres volt. Hiszen megnyerte a Bajnokok Ligáját a londoni együttessel 2021-ben. A hírről elsőként a Sky Sports és a The Times számolt be. Információik szerint. Thomas Tuchel már aláírta a szerződését, így ő lesz az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
  • Eltemették Jelenits István piarista szerzetest
    Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, aki maga is Jelenits István tanítványa volt a budapesti Piarista Gimnáziumban, a gyászmisén arról beszélt, személyesen is sokat köszönhet egykori hittantanárának. A bíboros úgy fogalmazott: „lebilincselő volt friss, korszerű és az egyház üzenetéhez hűséges, konstruktív stílusa, amellyel hitünk igazságait és egyházunk történetét bemutatta”.
MTI Hírfelhasználó