Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem: „megtisztították" az övezetet
2023. március 28. 13:20

Az orosz erők szinte teljesen "megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (korábbi nevén Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatorna keddi adásában.

Pusilin szerint az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosai "elég keményen, magabiztosan dolgoznak", és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását. A tisztségviselő azt mondta, hogy az AZOM területén már csak elszórtan tapasztalható ellenállás.
   
Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló, Bahmuttól tíz kilométerre nyugatra található Csasziv Jar város halottasházai kapacitáshiány miatt már képtelenek fogadni az ostromban elesett ukrán katonák holttestét, ezért más településekre irányítják át őket. Az orosz médiában rendszeresen sajtótisztként megszólaltatott Marocsko szerint az elesettek szállítása fennakadásokat okoz az ukrán lőszer- és utánpótlás-szállításban. Mint mondta, az ukrán fél erősítést küld a donyecki régióban lévő Szlovjanszkhoz és Harkiv megyébe.
   
Pusilin azt is állította, hogy az ukrán fegyveres erők helyzete a szintén jórészt harapófogóba vett Avgyijivkában "kritikus vagy közel áll a kritikushoz", és a várost belátható időn belül "fel fogják szabadítani". Orosz hadijelentések szerint az ukrán hadsereg jórészt Avgyijivkából tartja tűz alatt Donyecket.
   
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.
   
Az elcsatolt luhanszki régió legfelsőbb bírósága kedden 15 évi fegyházra ítélte Artem Bublik 48 éves volt ukrán szerződéses katonát, amiért tavaly májusban Popasznában nyilvánosan agyonlőtt egy civilt, a helyi lakosok megfélemlítésének szándékával.

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagypéntek
    A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, "meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére".
  • Várjárás mint húsvéti élmény
    Seregben tündöklő és fénylő frissesség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.
  • Lavrov már békülne
    A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat "gyanúsan aktívan bizonygatja", hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.
MTI Hírfelhasználó