Túszul ejtettek egy 37 éves pilótát
2023. április 7. 14:16

Tárgyalásra szólították fel a hatóságokat azok a pápuai szeparisták, akik február óta túszként tartanak fogva egy új-zélandi pilótát - számolt be róla a BBC indonéziai kiadása pénteken.

Where is Papua New Guinea? 🇵🇬 | Mappr

mappr.co

Philip Mehrtenst azután ejtették túszul, hogy februárban az Indonéziához tartozó Pápua tartomány hegyvidékén repülőgépével leszállt.

Philip Martens stands in a group of rebels who are all holding riles and bow and arrows.

Mahrtens elrablóival – abc.net.au

A hatóságok a keresésére indultak, az erőfeszítések azonban egyelőre eredménytelennek bizonyultak, a fegyveresek ugyanis közölték, nehezen megközelíthető hegyvidéki területre hurcolták el a 37 éves pilótát, hogy politikai nyomásgyakorlás eszközeként használhassák. A repülőgép utasai mind pápuai lakosok voltak, őket szabadon engedték.
   
Indonézia Pápua tartománya egy szigeten fekszik Pápua Új-Guineával. A szeparatista fegyveresek azt közölték, nem engedik el a pilótát, amíg az indonéz kormány el nem ismeri Pápua függetlenségét.
   
"A pilóta itt van velünk" - közölte a BBC indonéziai irodájával Seby Sambom, a Nyugat-pápuai Nemzeti Felszabadító Hadsereg (TPNPB) szóvivője.

Sebby sambom - YouTube

Sambom – youtube

"Az indonéziai kormánynak össze kell szednie a bátorságát, és le kell ülnie tárgyalni velünk, nem pedig katonai és rendőrségi erőket küldeni a pilóta keresésére" - tette hozzá.
   
A szóvivő megerősítette a szeparatisták feltételét, s hangsúlyozta, hogy nem engednek.
   
A mai Pápua tartomány korábban holland gyarmat volt. 1961-ben kikiáltották függetlenségét, két évre rá azonban Indonézia átvette az irányítást a térség felett. Az erőforrásokban gazdag tartomány azóta küzd a függetlenedésért, hogy 1969-ben az ENSZ által felügyelt szavazáson hivatalosan is Indonéziához csatolták.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A globalista német kormány gyakorlatilag megbukott
    A radikális jobboldali Altrnatívát Németországért (AfD) a vasárnap tartott Türingiai és Szászországi tartományi választásokon hatalmas sikert ért el. Az előbbi helyen első, míg az utóbbin a második helyen végzett. A Berlinben kormányzó szociáldemokraták-Zöldek-szabaddemokraták katasztrofális vereséget szenvedtek.
  • Nézsa példát ad a Kárpát-medencei térségnek
    A szülők 95, a pedagógusok 98 százaléka helyeselte, hogy az új tanévben a diákok már nem használhatnak mobiltelefont az iskolában – jelezte Soltész Miklós.
  • A székesegyházak rekonstrukciójáról
    A Pázmány mellett szívügyem az általunk a konstantinápolyi ortodox egyháznak, az Egyetemes Patriarchátusnak átadott és teljes rekonstrukció alatt álló volt Károlyi-palota a belvárosi Múzeum utcában, ahol keleti keresztény testvéreink bizantinológiai és teológiai dialógus központot fognak működtetni – Jelzi Semjén Zsolt.
MTI Hírfelhasználó