A leendő Palesztin Államról tárgyaltak
2023. szeptember 26. 19:17

A leendő Palesztin Állam megalakításáról tárgyal a Palesztin Hatósággal Rámalláhban Szaúd-Arábia nagykövete - jelentette kedden a helyi média.

Ramallah Map | West Bank, Palestine | Detailed Maps of Ramallah

world maps

Najef asz-Szudajri, a Palesztin Hatósághoz rendelt nem rezidens szaúdi nagykövet első ciszjordániai látogatásán, miután kedden tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, közölte újságírókkal, hogy "a Palesztin Állam létrehozásán dolgozik Kelet-Jeruzsálem fővárossal".
   
Ciszjordániai látogatása rávilágít Palesztina és a palesztin nép státuszának fontosságára - jelentette ki a nagykövet.

  
"Normális dolog a béke és a stabilitás"- felelte, amikor az Izrael és Szaúd-Arábia között várhatóan létrejövő diplomáciai kapcsolatokról, az erről szóló megállapodásról kérdezték. Hangsúlyozta, hogy minden megállapodás alapja a 2002-es szaúdi békekezdeményezés lesz.
   
A palesztin média értesülése szerint az asz-Szudajri vezette küldöttség Mohamed próféta születésnapja alkalmából - amely szerdán és csütörtökön lesz - várhatóan ellátogat Jeruzsálem óvárosában, a Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetbe. Amennyiben ez megtörténik, ez lesz ott az első hivatalos szaúdi látogatás 1967 óta, vagyis azóta, hogy Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet Jordániától.
   
Joe Biden amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az ENSZ Közgyűlésének éppen folyó ülésszakán egyaránt kifejezte abbéli reményét, hogy megszületik a normalizációs megállapodás Izrael és Szaúd-Arábia között.
   
Mohammed bin Szalmán a múlt héten a Fox Newsnak adott interjújában közölte, hogy országa minden nap közelebb kerül az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásához, de a palesztin kérdés rendezése továbbra is fontos a tárgyalások szempontjából.

MTI
Címkék:
  • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
    Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
  • „Halogén” ünnep
    A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
MTI Hírfelhasználó