Benyújtotta lemondását a brit bevándorlási államminiszter
2023. december 6. 21:51

Benyújtotta lemondását Robert Jenrick bevándorlási ügyekért felelős brit államminiszter, miután a londoni kabinet közzétette azt a sürgősségi törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a migránsok áttelepítését Ruandába - közölte szerdán este James Cleverly brit belügyminiszter.

"Megerősítést nyert" - mondta Cleverly a londoni parlamentben egy erre vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva.
   
Jenrick később saját maga is megerősítette az értesülést. Döntését azzal indokolta, hogy a kormány áttelepítési programjának beindítását szolgáló törvényjavaslat "nem megy elég messzire".
   
"A kormány felelőssége, hogy a létfontosságú nemzeti érdekeinket a nemzetközi jog hevesen vitatott értelmezései elébe helyezze" - írta Rishi Sunak kormányfőnek címzett, lemondását tartalmazó levelében. "Képtelen vagyok a jelenlegi törvényjavaslatot a képviselőház elé vinni, mert nem hiszem, hogy a lehető legjobb esélyt nyújtja a sikerre" - fűzte hozzá.
   
Jenrick, aki tavaly október óta látta el tisztségét, nem volt jelen a törvényhozás ülésén, amelyen a belügyi tárcavezető a törvényjavaslatot ismertette.
   
Elsőként a The Times hírlap számolt be Jenrick lemondásáról, miután Sunak elutasította azon követelését, hogy Nagy-Britannia térjen el az emberi jogok európai egyezményétől.
   
Az áttelepítési programról Boris Johnson volt brit kormányfő kötött megállapodást Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság novemberben jogellenesnek minősítette azt a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel. Az új törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a londoni alsóház biztonságos országnak nyilvánítsa Ruandát.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó