Benyújtotta lemondását a brit bevándorlási államminiszter
2023. december 6. 21:51

Benyújtotta lemondását Robert Jenrick bevándorlási ügyekért felelős brit államminiszter, miután a londoni kabinet közzétette azt a sürgősségi törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a migránsok áttelepítését Ruandába - közölte szerdán este James Cleverly brit belügyminiszter.

"Megerősítést nyert" - mondta Cleverly a londoni parlamentben egy erre vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva.
   
Jenrick később saját maga is megerősítette az értesülést. Döntését azzal indokolta, hogy a kormány áttelepítési programjának beindítását szolgáló törvényjavaslat "nem megy elég messzire".
   
"A kormány felelőssége, hogy a létfontosságú nemzeti érdekeinket a nemzetközi jog hevesen vitatott értelmezései elébe helyezze" - írta Rishi Sunak kormányfőnek címzett, lemondását tartalmazó levelében. "Képtelen vagyok a jelenlegi törvényjavaslatot a képviselőház elé vinni, mert nem hiszem, hogy a lehető legjobb esélyt nyújtja a sikerre" - fűzte hozzá.
   
Jenrick, aki tavaly október óta látta el tisztségét, nem volt jelen a törvényhozás ülésén, amelyen a belügyi tárcavezető a törvényjavaslatot ismertette.
   
Elsőként a The Times hírlap számolt be Jenrick lemondásáról, miután Sunak elutasította azon követelését, hogy Nagy-Britannia térjen el az emberi jogok európai egyezményétől.
   
Az áttelepítési programról Boris Johnson volt brit kormányfő kötött megállapodást Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság novemberben jogellenesnek minősítette azt a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel. Az új törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a londoni alsóház biztonságos országnak nyilvánítsa Ruandát.

MTI
Címkék:
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A ripacspolitika áldozatai
  Az atlanti fegyveripar kapzsisága végtelen. A Fehér Ház ígérte hatalmas pénzek nem Ukrajnába ömlöttek, hanem az USA hadiiparába. Az ósdi fegyvereket, lejárt szavatosságú lőszereket Ukrajnának ajándékozták. A hadiipar modern fegyvereket fejlesztett az Ukrajna támogatásának becézett összegekből. És a hadiipar főmuftijai hatalmas pénzt zsebeltek be.
 • Visszavágó
  A teltházas Groupama Aréna közönsége segítheti ebben Dejan Stankovic vezetőedző tanítványait, akik pihenten várhatják a rendkívül fontos mérkőzést, mivel a Ferencváros elhalasztotta a Diósgyőr elleni bajnoki meccsét, így hétvégén nem lépett pályára.
 • Idegen pénzből kampányolt a szélsőbal
  Az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól – rögzítette az ÁSZ.
 • A kádári megtorlást idézi a gyurcsányi fenyegetés
  Amióta baloldalról, illetve annak előzményeiről beszélünk, minden esetben gondolnunk kell arra az erőszakhullámra és vérontásra, ami esetükben a hatalomszerzést kíséri – idézi fel a múltat Bánó Attila.
MTI Hírfelhasználó