Orosz forrás: „az ukrán fél több mint 1200 katonát veszített"
2024. március 4. 21:57

A kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről hétfőn a moszkvai védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci "érintkezési vonal" mentén az elmúlt nap folyamán több mint 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett két drónirányítási pontot, két HIMARS sorozatvetőt, két harckocsit - az egyikük egy Abrams volt -, hat gyalogsági harcjárművet - köztük négy Bradleyt -, két páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot és 81 drónt.
   
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.
   
Az oroszországi Szamara megyében, a Zvezda-Csapajevszk vasútvonalon hétfő reggel robbanás történt a Csapajevka folyón átívelő híd egyik pillérjén. Alekszandr Hinstejn, a régió parlamenti képviselője közölte, hogy a támadás elkövetőjeként az ukrán hírszerzés jelentkezett.
   
A helyi hatóságok szerint a merényletben senki sem sérült meg, és a vasútvonal is sértetlen. A helyszínen a tűzszerészek találtak és hatástalanítottak egy fel nem robbant pokolgépet is. Délután újraindították a vonatokat ezen a szakaszon.
   

Az elcsatolt "Luhanszki Népköztársaság" belügyminisztériuma bejelentette, hogy 600 gramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagot találtak Vitalij Kiszeljovnak, a régió vezetője volt tanácsadójának gépkocsijához erősítve.
   
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy a nagyrészben elcsatolt zaporizzsjai régióban megakadályoztak egy terrortámadást, amelyet az ukrán biztonsági szolgálatok az amerikai fejlesztésű BZ harci méreghez hasonló szerrel készültek elkövetni. Három ukrán állampolgárt, akik a mérget egy melitopoli étkezdében készült ételbe akarták belekeverni, őrizetbe vettek.
   
Egy moszkvai bíróság hétfőn a távollétében elrendelte Petro Vrublevszkijnak, Ukrajna volt kazahsztáni nagykövetének letartóztatását. Vrublevszkij 2022 augusztusában kijelentette, hogy Kijev a lehető legtöbb oroszt meg akarja gyilkolni világszerte.
 

mti
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
 • Brüsszelben változásra van szükség
  Egyedül Magyarország az, amely következetesen kiáll a keresztény, nemzetállamokra épülő Európát a megsemmisülés irányába hajszoló brüsszeli fősodorral szemben - hangsúlyozta a kereszténydemokrata Aradszki András ma a törvényhozásban.
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
MTI Hírfelhasználó