Hazugságokkal próbálja aláásni a választási eljárást Karácsony Gergely
2024. június 14. 11:04

Valótlan állításokkal próbálja aláásni a választási eljárást Karácsony Gergely főpolgármester - írta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője gyorselemzésében, amelyet a központ pénteken juttatott el az MTI-hez.

Szikra Levente: Brüsszel még az EP-választás előtt át akarja erőltetni a migránskvótát | hirado.hu

hirado.hu

Szikra Levente kiemelte: a választási eljárás Magyarországon kiválóan és alaposan szabályozott, bevált módon működő rendszer. Ennek fontos része az is, hogy mindenkit megillet a jogorvoslat lehetősége, aki jogsértést tud bizonyítani - mutatott rá.
   
Mint írta, Vitézy Dávid ezzel a jogával élve fellebbezett a főpolgármester-választás eredményével szemben, amit a Nemzeti Választási Bizottság jogilag megalapozottnak talált, ezért újraszámolja az érvénytelen szavazatokat.
   
"A demokrácia és a jogállam rendes működését látjuk, azonban Karácsony Gergely főpolgármester napok óta próbálkozik azzal, hogy aláássa a választási eljárás társadalmi elfogadottságát. Ennek érdekében attól sem riadt vissza, hogy nagyon súlyos és valótlan állításokat fogalmazzon meg a választási szervek munkatársaival szemben, bűncselekménnyel vádolva őket" - fogalmazott Szikra Levente.
   
Azt írta: a valóság az, hogy a Nemzeti Választási Iroda jogszerűen értesítette az összes érintett helyi választási bizottsági delegáltat arról, hogy felbontják az urnákat és összegyűjtik az érvénytelen szavazatokat.
   
A legtöbb kerületben meg is jelentek az ellenzéki delegáltak, akiknek joguk van ellenőrizni ezt a folyamatot. Néhány helyen ugyanakkor ezt nem tették meg, és ezt a főpolgármester megalapozatlan vádaskodásra használja, holott a jelek szerint a saját delegáltjaik nem érezték elég fontosnak, hogy megjelenjenek.
   
A jelenlétük hiánya sem változtat ugyanakkor azon a tényen, hogy a szavazólapok lezárva, felbonthatatlanul tették meg az utat az újraszámlálás helyszíne felé, így a visszaélések lehetősége kizárt - olvasható az elemzésben.
   
Szikra Levente úgy fogalmazott: "egy szó, mint száz, a jogorvoslat folyamata törvényesen zajlik, a szükséges garanciákat a választási szervek mindenhol biztosítják".
   
Szerinte ennek fényében különösen visszás, hogy a hivatalban lévő és jelen állás szerint még első helyezett főpolgármester-jelölt a fideszes jelölt visszalépésére és a garanciák hiányára vonatkozó hamis állításokra alapozva szeretne új választást, amellyel egyébként valójában csak saját elkötelezett támogatóit hergeli a választás törvényes folyamata ellen.
   
"Úgy tűnik, egy dolog sosem változik: a baloldal szerint csak az a választás demokratikus, amit ők nyernek meg" - írta Szikra Levente.

mti
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • A fősodor sajtó kiszolgálja az emberiségnek ártókat
  Biden elhanyagolta a migrációs probléma kezelését, és teljes mellszélességgel beleállt az ukrajnai háború elnyújtásába. Ezzel hatalmas jövedelmekhez juttatta a rendkívül befolyásos fegyvergyártó lobbit, miközben az amerikai államadósság csillagászati magasságokba emelkedett.
 • Hazánk háborúpárti hisztériával került szembe
  Összehangolt, hisztérikus, sokszor hazugságokra épülő, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, megcsúfoló támadássorozatra” került sor a magyar békemisszióval, a kormány békepárti politikájával szemben.
 • A Haza védelméhez erő kell
  Sajnos egy laktanyába zárták be a kiváló magyar katonák eskütételét. Ezt a nemes alkalmat nem szabad szégyellni. Nem „csak" a Hősök tere, a Kossuth tér kinálkozik seregünk felfényezésére. A lényeg, hogy minél több ember láthassa vitézeink büszke fogadalomtételét.
MTI Hírfelhasználó