Orosz szenátor: az ukrán hadsereg támadásra készül
2024. június 18. 17:44

Éjjelente Baba Jaga nehézdrónok segítségével aknásítja el az utakat a frontvonalak orosz oldalán az ukrán hadsereg, ez annak a jele, hogy támadásra készül - írta Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora kedden a Telegram-csatornáján.

Russia dismisses controversial space agency chief Dmitry Rogozin | Space

Rogozin – space.com

"Ilyet általában egy offenzíva előtt szoktak tenni" - írta Rogozin az utak távaknásításáról.
   
Andrej Marocsko katonai szakértő, a "Luhanszki Népköztársaság" nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy NATO-tisztek Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt csapásmérő csoportokat készítenek fel ellentámadásra Harkiv megyében. Marocsko szerint a régióba egy ukrán "információs deszant" is érkezett az orosz fegyveres erők lejáratására.
   
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ukrán hatóságok hibát követtek el azzal, hogy elutasították Moszkva béketárgyalási javaslatát - amely megköveteli négy, jórészt orosz ellenőrzés alá került régióról való lemondást -, mert a későbbiekben a feltételek csak súlyosabbak lesznek.
   
A Moszkvában kedden kiadott hadijelentés szerint egyébként az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában - a Harkiv megyében húzódó északi frontszakasz ezúttal nem tartozott közéjük-, miközben tíz ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.
   
A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radarállomást és két indítóállást, egy csapásmérő drónokat gyártó műhelyt, egy haditechnikai eszközraktárt, amely a 44. tüzérdandárhoz tartotott, egy lőszerraktárt, hét páncélozott harcjárművet - köztük két amerikai MaxxPro, egy Stryker és egy M113-as típusút -, egy amerikai M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint egy brit FH-40-es vontatott tarackot, egy Neptun-MD nagy hatótávolságú irányított rakétát, továbbá 24 drónt.
   
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Rosztov megyei Azov városban keddre virradóra az ukrán hadsereg négy pilóta nélküli repülőszerkezettel támadott meg egy olajraktárt, amely kigyulladt. A 3200 négyzetméteres területen elterjedt, összesen négyezer köbméter térfogatú lángoló tartály oltásában mintegy 200 ember vett részt 49 egységnyi műszaki felszereléssel.
   
A RaHDit hackercsoport közzétette több mint 1200 ukrán drónkezelő személyes adatait, köztük a 383. önálló távirányítású repülőgép-ezredének teljes személyi állományáét, amely a Nyomozó Bizottság (SZK) szerint részt vett a Kaluga megyei Sajkovka, a Rjazany megyei Gyagilevo és a Szaratov megyei Engels repülőtere elleni támadásban. Az SZK egyébként tavaly októberben távollétében vádat emelt a 383. ezred parancsnoka, Szerhij Burdenyuk ezredes ellen az orosz repülőterek elleni dróntámadások miatt, diverzáns akció és gyilkosság, valamint gyilkossági kísérlet elkövetése címén.
   
Egy orosz katonai bíróság távollétében tízévi szabadságvesztésre ítélte kedden Olekszij Honcsarenkót, az ukrán parlament képviselőjét katonai rágalmak politikai gyűlölet által motivált terjesztése, a terrorizmus pártolása, erőszakkal való fenyegetés és gyűlöletkeltés miatt. Honcsarenkót áprilisban az orosz belügyminisztérium másodszor is körözési listára tette.
 

mti
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó