Várhelyi Olivér: küszöbön áll Montenegró uniós tagsága
2024. június 26. 19:10

Az Európai Unió megnyitja a csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszát Montenegróval, ami azt jelenti, hogy az ország uniós tagsága a küszöbön áll - jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

britannica

Várhelyi Olivér a Montenegróval tartott, a csatlakozási tárgyalásokat jelentő kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón leszögezte: a bővítés geostratégiai befektetést jelent az egész kontinens hosszútávú békéjébe, biztonságába és stabilitásába.
   
A magyar uniós biztos elmonda: Montenegró felgyorsította és elmélyítette az uniós közeledéshez szükséges reformok jelentős részét. Montenegró kemény munkája, erőfeszítései és elkötelezettsége meghozza gyümölcsét: a szerdai tárgyalás fejezetek lezárásához járult hozzá, a folyamat ezzel következő szakaszába léphet. "Ma az ország újabb lépést tett az uniós tagság felé vezető úton" - emelte ki.
   
A szerdai tárgyalás megmutatta, hogy az EU kész előrelépni a bővítés területén, ugyanis Montenegróval immáron a csatlakozási folyamat az utolsó szakaszába léphet - mondta Várhelyi Olivér.

File:Montenegro in Europe.svg - Wikimedia Commons

wikimedia
   

"Gratulálunk Montenegrónak" - fogalmazott az uniós biztos, majd hozzátette: a bővítési folyamat működik, "elkötelezettségünk Montenegró stratégiai célja, az EU-tagság iránt rendíthetetlen".
   
Kiemelte: Montenegró munkája és az elért eredmények példaként kell szolgáljanak másoknak. A csatlakozási folyamat azonban teljesítményen alapszik, amit azt jelenti, hogy az elvégzett munka jelenthet csak előrelépést az integráció útján.
   
"Ez az, amiért Montenegró ma itt lehet, és arra ösztönözzük az országot, hogy folytassa a megkezdetett utat" - tette hozzá beszédében Várhelyi Olivér.
   
Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: "arra ösztönöztük Montenegrót, hogy folytassa reformjait". Az ország leküzdötte a kezdeti kihívásokat, és képes volt olyan törvényeket elfogadni, olyan reformstratégiát meghatározni, amely megfelel a feladatnak - mondta.
   
"Most az a fontos, hogy eredményeket érjünk el a végrehajtás terén is" - fogalmazott.
   
Holnaptól Montenegró újabb mérföldkövekre koncentrálhat, nevezetesen a jogállamiságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupció elleni küzdelemre - mondta.
   
"Mindannyian tudjuk, hogy az európai uniós tagsághoz vezető út hosszú és fáradságos. De a végén ott van a nagyobb stabilitás és jólét reménye" - fogalmazott a belga miniszter, majd hozzátette: Montenegró egyre közelebb kerülő uniós tagsága pozitív üzenetet hordoz az egész nyugat-balkáni régió számára.
 

mti
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • A fősodor sajtó kiszolgálja az emberiségnek ártókat
  Biden elhanyagolta a migrációs probléma kezelését, és teljes mellszélességgel beleállt az ukrajnai háború elnyújtásába. Ezzel hatalmas jövedelmekhez juttatta a rendkívül befolyásos fegyvergyártó lobbit, miközben az amerikai államadósság csillagászati magasságokba emelkedett.
 • Hazánk háborúpárti hisztériával került szembe
  Összehangolt, hisztérikus, sokszor hazugságokra épülő, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, megcsúfoló támadássorozatra” került sor a magyar békemisszióval, a kormány békepárti politikájával szemben.
 • A Haza védelméhez erő kell
  Sajnos egy laktanyába zárták be a kiváló magyar katonák eskütételét. Ezt a nemes alkalmat nem szabad szégyellni. Nem „csak" a Hősök tere, a Kossuth tér kinálkozik seregünk felfényezésére. A lényeg, hogy minél több ember láthassa vitézeink büszke fogadalomtételét.
MTI Hírfelhasználó