Hazánk továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába
2024. szeptember 15. 09:44

Magyarország - ahogy azt korábban deklarálta - továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnába - jelentette ki Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke szombat este a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság szeptember 13. és 14. között zajló ülését követően.

A vezérezredes a Prágában rendezett esemény után közölte: a NATO-tagországok vezérkari főnökei találkozójának középpontjában továbbra is az orosz-ukrán háború volt, hiszen "ez ma az egész NATO szempontjából a legfontosabb kérdés".

Mint mondta az ülésen áttekintették az aktuális tendenciákat, cselekményeket, továbbá tárgyaltak ezzel összefüggésben a NATO úgynevezett éberségi tevékenységéről, így a tagországokban felállított harccsoportok felkészítéséről, kiképzéséről, együttműködésükről, valamint a korábban elfogadott védelmi tervek megvalósításáról is egyeztettek.

Böröndi Gábor beszámolt arról, hogy a találkozón felszólalva kifejtette: Magyarország nem halálos fegyverekkel támogatja Ukrajnát, de - ahogy azt korábban deklarálta - fegyvert továbbra sem szállít, ezzel együtt folytatja - magyar, horvát, török és olasz katonákkal - Magyarországon a NATO-tagság keretében felállított úgynevezett éberségi harccsoport felkészítését, kiképzését.

A találkozón megfigyelhető hangulat kapcsán azt mondta, az orosz-ukrán háború korábbi időszakában a végkimenetellel kapcsolatos várakozások bizonyos tagállamok részéről nagyon pozitívak voltak, de mára "mintha ez a pozitivizmus nem lenne olyan magas" - fogalmazott.

Ezzel együtt, folytatta, egyre többször előkerülő téma a bizottságban, hogy mi lesz, amennyiben békével vagy fegyverszünettel folytatódik egyszer az orosz-ukrán konfliktus, illetve hogy a NATO miként készíti fel magát a 21. század kihívásaira, a nemzeti haderőfejlesztési terveket pedig miként hangolják össze a NATO terveivel.

Böröndi Gábor kitért rá, hogy a találkozó margóján külön szakmai megbeszélést folytatott Christopher G. Cavoli vezérezredessel, a Szövetséges Európai Haderők főparancsnokával, illetve Franciaország és Horvátország képviselőjével, utóbbival például áttekintették a Székesfehérváron állomásozó többnemzeti hadosztály jövőjét.

 

Rendhagyó előadáson mutatták be az Egri csillagokat az MVM Dome-ban

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszédet mond az Egri csillagok című előadás előtt a budapesti MVM Dome-ban 2024. szeptember 6-án. A darabot mintegy kétszáz táncos, csaknem száz művész fellépésével mutatták be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában. MTI/Kocsis Zoltán

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • A kilencvenéves Ilia Mihály
    A főigazgató úgy fogalmazott, Ilia Mihály "hosszú évtizedek óta a magyar irodalmi élet egyik gravitációs pontja". Megszámlálhatatlan tanítványt indított el pályáján, írók, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők és tanárok sokaságának segítette és segíti munkáját.
  • Személyhívók felrobbantása
    Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel.
  • A gáton védekezők szervezetten végzik munkájukat
    Az állami védettségű területeken a készültségi szint elérte a 100 százalékot. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, de van néhány település, ahol még nincsenek 100 százalékon, de mindenhol 50 százalékon áll a készültség - fejtette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó