Barokk művek csendülnek fel a Pannonhalmi Főapátságban
2024. szeptember 15. 10:54

A barokk kor hét zeneszerzőjének művei csendülnek fel szeptember 27-én a zene világnapja alkalmából a Pannonhalmi Főapátságban. A koncert a főapátság idei orgonahangverseny-sorozatának ötödik alkalma – tudatta a főapátság az MTI-vel.

undefined

A Boldogasszony-kápolna

A darabokat a Boldogasszony-kápolna 1820-ban épült és 2023-ban restaurált orgonáján Sárosi Dániel orgonaművész szólaltatja meg. A kamarakoncerten az orgonista mellett Barra Ákos játszik hegedűn.

A németalföldi orgonistahagyományt megteremtő Jan Pieterszoon Sweelincktől - akit német orgonistagyártónak is neveznek a jelentős karriert befutott tanítványai miatt - az a-moll toccatát hallhatja a közönség.

Johann Sebastian Bachtól két darab, az a-moll hegedűverseny II. tétele és az F-dúr pastorale csendül fel. A német zeneszerzőre nagy hatást gyakorló Johann Adam Reinckentől szintén egy toccata hangzik el. Bár Reincken volt a 17. század egyik legjelentősebb komponistája, műveiből csak kevés maradt fenn az utókor számára.

Georg Philipp Telemannak több mint háromezer alkotása ismert, ezúttal a h-moll fantázia került be a koncert repertoárjába.

A szvit műfaj atyja, Johann Jakob Froberger munkásságába a hangversenyen az a-moll toccata című műve által tekinthet be a közönség. Froberger a kor egyik legjelentősebb billentyűs szerzője. Életműve mérföldkő volt az európai zenetörténetben, ő volt az első komponista, aki nemcsak orgonára, hanem más billentyűs hangszerre is írt darabokat.

 

undefined

A kápolna belseje – wikipedia

Kortársa, Johann Caspar Kerll szintén befolyásos és ismert zeneszerző volt, bár számos műve mára elveszett. Vokális és hangszeres zenéket, valamint operákat is szerzett. Tőle ezúttal a d-moll passacagliát hallhatja a nagyérdemű.

A hetedik zeneszerző, Toccata sexta című darabjával Georg Muffat lesz.

A Pannonhalmi Főapátság idei évi orgonahangverseny-sorozatának hatodik, egyben utolsó koncertjét a felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Szent Márton-bazilikában tartják december 26-án, akkor Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagya játszik majd ünnepi dallamokat.

MTi
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • A kilencvenéves Ilia Mihály
    A főigazgató úgy fogalmazott, Ilia Mihály "hosszú évtizedek óta a magyar irodalmi élet egyik gravitációs pontja". Megszámlálhatatlan tanítványt indított el pályáján, írók, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők és tanárok sokaságának segítette és segíti munkáját.
  • Személyhívók felrobbantása
    Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel.
  • A gáton védekezők szervezetten végzik munkájukat
    Az állami védettségű területeken a készültségi szint elérte a 100 százalékot. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, de van néhány település, ahol még nincsenek 100 százalékon, de mindenhol 50 százalékon áll a készültség - fejtette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó