Orbán Viktor: Magyarország támogatja Kína béketervét
Orbán Viktor miniszterelnök a parlament előtt számolt be az elmúlt két hónap eseményeiről, valamint ismertette a kormány intézkedéseit.
2023. február 27. 16:18

Az elmúlt két hónapban folytatódott az orosz–ukrán háború, Brüsszelben újabb szankciókat fogadtak el, az energiaárak pedig nem térnek vissza a háború előtti szintre – kezdte értékelését Orbán Viktor miniszterelnök, aki két hónap után ismét napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben. Orbán ennek kapcsán kiemelte: „Az év végi pénzügyi zárás azt mutatja, hogy Magyarország 4000 milliárd forinttal költött többet energiára előző évben, mint 2021-ben. Ezt a pénzt Brüsszel vette ki a szankciókkal a magyarok zsebéből.” A miniszterelnök egyúttal azonban felhívta rá a figyelmet, hogy nemrég megismertük Magyarország előző évi gazdasági eredményeit is, ennek kapcsán pedig kiemelte: sikerült a költségvetési hiányt és az államadósságot is csökkenteni. „4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2022-ben, és soha nem látott szintet ért el az export és a tőkebehozatal” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A háború kapcsán Orbán Viktor ismét kiemelte: „A magyar kormány komoly aggodalommal figyeli, hogy Európa belesodródik a háborúba.” A miniszterelnök egyúttal elmondta: a magyar emberek áprilisban egyértelműen úgy döntöttek, hogy ebből a háborúból ki kell maradni. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta: a Magyar kormány támogatja Kína béketervét. „A háborúban csak a veszteségek mértéke nő napról napra, senki nem tud nyerni” – nyomatékosította a miniszterelnök. Orbán a háború és az infláció kapcsán emlékeztetett, a magyar kormány továbbra is próbál a lehető legoptimálisabb mértékben beavatkozni a gazdaságba, hogy enyhíteni tudja a hatásokat, ugyanakkor a miniszterelnök kiemelte: „Amíg Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, addig nem lehet eltüntetni az inflációt.” Orbán ugyanakkor újra megismételte: „Év végére egy számjegyű lesz az infláció.”

A miniszterelnök felszólalásában emlékeztetett: a kormány továbbra is aktív lépéseket tesz a szankciók okozta infláció letörésére. Ezek közül a miniszterelnök kiemelte a Széchenyi-kártya Programot, a gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó gyármentő hitelgarancia-programot is. „Elindult 700 milliárdos keretösszeggel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. A kkv-kra kiterjesztették a kamatstopot, mindez hatvanezer vállalkozásnak segít. Új nemzeti tőkeholdingrendszer jött létre 1000 milliárd forintból” – sorolta a meghozott intézkedéseket a kormányfő. Orbán Viktor felszólalásában egyúttal leszögezte, továbbra is marad az extraprofitadó, az így elvont összeg pedig a rezsivédelmi alapba kerül. „Ezzel 2023-ban is marad a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig, így minden magyar család továbbra is 181 ezer forintot spórol havonta.”

A miniszterelnök a gyermekvédelemre is kitért felszólalása végén, kiemelve: aggasztó mértékben nő a gyermekpornográfiával kapcsolatos esetek száma Magyarországon. Orbán ennek kapcsán hangsúlyozta, minden afelé mutat, hogy a genderpropagandát nem lehet viccként kezelni. „Az efféle dolgoknak nincs semmilyen keresnivalójuk az országban, főként nem az iskolákban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, valamint hozzátette: „Ha Brüsszel mentegeti a menthetetlent, akkor is maradjon Magyarország a normalitás szigete.”

MH
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház
    Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".
  • Az MNB telefonszámait is klónozzák a kibercsalók
    A csalók az állítólagos „támadás” elhárítására állításuk szerint biztonságba helyeznék az áldozatok pénzét. Ehhez bizalmas banki adatait kérik el (például: bankkártyaszám, lejárat, cvc kód, PIN kód; internet- vagy mobilbanki jelszavak és megerősítő kódok); vagy megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy utalja át „biztonságos” – valójában a csalók által kezelt – számlára a pénzét.
  • Latorcai János tisztelgett Szabad György mellszobránál
    Az egykori házelnök mellszobránál tisztelgett a keresztémydemokrata politikus.
MTI Hírfelhasználó