Sértik a NATO egységének elvét
Magyarország csak és kizárólag abban az esetben fogja támogatni Ukrajna bármilyen integrációs törekvéseit, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek – rögzítette a külügyminiszter.
2023. április 4. 18:50

A külügyminiszter – magyarnemzet/facebook

Megérkezett Brüsszelbe Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délután, hogy személyesen vegyen részt a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos ülésén. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében hangot adott annak, hogy az ukrán külügyminiszter meghívása sérti a szövetségesek egységének elvét, emellett ismertette a magyar kormány céljait: „mindent meg kell tenni egy közvetlen NATO–Oroszország-konfliktus kialakulásának megelőzése érdekében”.

– Az ukrán tárcavezető meghívása a NATO külügyminiszteri tanácsülésére sérti a szövetségesek egységének elvét, de a konstruktivitás jegyében részt veszünk az ülésen – fogalmazott Facebook-oldalán közéttett bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A tárcavezető a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozója érkezett a délutáni órákban Brüsszelbe. Posztjában közölte, most is világossá fogom tenni, hogy Magyarország csak és kizárólag abban az esetben fogja támogatni Ukrajna bármilyen integrációs törekvéseit, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek.

Hozzátette: „azzal a reménnyel jöttünk ide, hogy senki nem kérdőjelezi meg azon korábbi közös döntésünk érvényességét, amely szerint a NATO nem részese a szomszédunkban zajló háborúnak és mindent meg kell tenni egy közvetlen NATO–Oroszország-konfliktus kialakulásának megelőzése érdekében”.

 

Brüsszelben a külügyminiszteri találkozó mellett a NATO–Ukrajna Bizottság is ülésezik. Az egyeztetések előtt a helyszínen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, az ülés legfontosabb témája Ukrajna NATO-csatlakozásának előmozdítása.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó