Harrach Péter: Emlékezetünk az identitást szolgálja
2023. szeptember 19. 21:25

Kazár adott otthont a 17. alkalommal megrendezett Nógrádi Vármegyenapnak, amely az idén a Madách-emlékév jegyében zajlott. A rendezvény az itt élők identitásának, értékeinek, gondolkodásának, büszkeségének ünnepe. Az ünnepi közgyűlésen átadták a vármegye kitüntetéseit, a térség települései pedig gasztronómiai vásáron mutatták be különlegességeiket.

1705. szeptember 12. és október 4. között tartották Szécsényben a nevezetes országgyűlést. Az itt elfogadott törvényekre gondolva Nógrád az új állam bölcsőjének nevezhető. E jelentős eseményekre emlékezve tartják minden esztendőben a vármegyenapot a fenti dátumhoz igazodva. 

                Harrach Péter, Balla Mihály, Skuczi Nándor, Becsó Zsolt

Az ünnepi vármegyei közgyűlésen Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a KDNP frakcióvezető-helyettese is részt vett és megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Úgy fogalmazott: emlékezetünk az identitást szolgálja. Nem mindegy azonban, hogy kikre és milyen eseményekre emlékezünk. A Madách-emlékév kapcsán fel kell idézni Az ember tragédiája című művet. Annak utolsó mondata – mely így hangzik: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! – reményt ad a jövőhöz. Gyermekeink érdekében küzdenünk kell, soha fel nem adni és bízni a gondviselésben. 

                Harrach Péter, az MKDSZ elnöke

– Településünk hagyományai, épített, kulturális és természeti öröksége évszázados múltra tekintenek vissza. Büszkék vagyunk a falu palóc kontyos házaira, népviseletünkre és a község határában látható riolittufára is – fejtette ki köszöntőjében Gecse Ákos, Kazár polgármestere. – Mi kazáriak azt valljuk: a hagyományőrzés mai rohanó világunkban nagyon fontos feladat, hiszen gyermekeink kötődése ezen értékek ismeretében alakul ki szülőfalujuk iránt. Azonban úgy gondoljuk:

értékeinket nem csak őrizni kell, életben is kell tartani azokat és tovább örökíteni a következő generáció számára. 

– A vármegyenap a Nógrádiak identitásáról szól, arról, hogy mit tartunk fontosnak, miket gondolunk és mire vagyunk büszkék – húzta alá Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Egyenes derék, felemelt fej, csibészes mosoly, stratégiai nyugalom. Ez Nógrád. 

                Balla Mihály, Harrach Péter, Skuczi Nándor

– Az ünnepi közgyűlésen megjelenteket Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja és Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke is köszöntötte. 

 - Van mit ünnepelnünk, és van minek örülnünk. Ünnepelve emlékezünk a 200 éves Petőfire és Madáchra. Ők különböző módon, de mind ketten legfontosabb értékeinket, életünknek értelmet adó érzéseinket fogalmazták meg. A Teremtőhöz, a szülőföldhöz, a hazához, a nemzethez fűződő viszonyunkat – hangsúlyozta beszédében Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – Már pedig, ha az embernek van értékrendje, hát bizonyára ragaszkodik is hozzá. Most pedig, olyan időket élünk, hogy talán

minden eddiginél erősebben kell ragaszkodnunk évezredes értékeinkhez és nemzeti érdekeinkhez.

Mert minden eddiginél nagyobb támadás alatt állnak azok. Hozzátette: a nógrádiaknak is megvan a magunk sajátos identitása, lakjunk az Ipolyon innen vagy túl. Különös vagy inkább különleges népi kultúránk, nyelvjárásunk, népi vallásosságunk, legendás vendégszeretetünk. Vigyázzunk ezekre, mind megannyi érték. Támadás alatt álló érték. Erősítsük identitásunkat! – húzta alá Skuczi Nándor. 

                Gasztronómiai vásáron lehetett megismerkedni a tájegység jellegzetes ételeivel

A vármegyenapi ünnepség jó alkalom arra is, hogy korunk példaképei előtt hajtsunk fejet, így ezen a napon adták át a közgyűlés által alapított kitüntető címeket és díjakat, illetve miniszteri elismeréseket is.

Az eseményről szóló teljes híradást a díjazottak névsorával itt lehet elolvasni.

Képek: Harrach Péter FB-oldala és Berta Gábor

kdnp.hu - mkdsz.hu
Címkék:
 • Megbukott a var
  A varszobában a közönségtől elzárva ül három szakember, minden jelenetett többször, több kameraállásból is megnézhetnek, egymás között egyeztethetnek. Mégis nevetséges hibát követnek el.
 • Kubatov nem ismerte föl, és nem is szóltak neki…
  Miközben helyes, hogy a Fradit a BL magasságába akarja emelni, itt egy másik futballeredményt is elérhetett volna. Sokasíthatta volna a magyar edzőkiválóságok számát.
 • Az első magyar Nobel-díjas nő bölcsességei
  Karikó Katalin a férjének is megköszönte, hogy évtizedekig felszabadultan alkothatott. Az mRNS-vakcinák fejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és sebessége megnyitotta az utat az új technológia előtt ahhoz, hogy más fertőző betegségek ellen is alkalmazzák. A jövőben terápiás fehérjék célbajuttatásához és bizonyos ráktípusok kezeléséhez is használható lehet - mutatnak rá a Nobel-bizottság közleményében.
 • Nemzetvédelem a kibertérben
  Fénysebességgel fejlődő informatikai hálózatok szövik át életünket, a mindennapok területére belopódzva, de beszivárognak a katonai műveletek területére is - jegyezte meg a miniszter.
 • A magyarok továbbra sem kérnek a betelepítésből
  Napra pontosan hét évvel ezelőtt, 2016. október 2-án a magyar választópolgárok országos népszavazáson mondhatták el véleményüket Brüsszel azon tervéről, amely kvóták szerint osztotta volna szét az Európába áramló illegális bevándorlók tömegeit – írta legfrissebb elemzésében az Alapjogokért Központ.
MTI Hírfelhasználó