Korzikai minta a Székelyföld előtt
Kelemen Hunor szerint nem az a kérdés, hogy a magyar politikusok milyen magasra tudják tenni a lécet, hanem az, hogy a román politikai elit mennyire képes azt átugrani. "És hogyha nem tudja átugrani, csak átszalad alatta, vagy rosszabb esetben leveri a lécet, akkor értelmetlen cselekvésről beszélünk" - mondta az RMDSZ elnöke.
2023. szeptember 29. 18:47

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leadja a szavazatát az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának kolozsvári ülésén 2023. szeptember 29-én. MTI/Kiss Gábor

Nagyon jó irány, helyes út Emmanuel Macron francia államfő bejelentése Korzika autonómiájával kapcsolatban - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, megjegyezve:y nem tudja, hogy ennek hatására a román politikusok változtatnak-e a székelyföldi autonómiával kapcsolatos álláspontjukon.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülése után az RMDSZ-elnök a román sajtó kérdésére azt mondta: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nem mondott semmi meglepőt, amikor közösségi oldalán azt írta, hogy a román államnak is hasonlóan kellene eljárnia Székelyföld önrendelkezésével kapcsolatban. "Mi ezt 33 éve mondjuk" - tette hozzá Kelemen Hunor.
   
Újságírói kérdésre, miszerint ezek után az RMDSZ újra beterjeszti-e a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó statutumot a bukaresti parlamentben, azt mondta: ez attól függ, hogy mekkora esély van az elfogadására, a róla szóló párbeszédre.
   
Kelemen Hunor szerint nem az a kérdés, hogy a magyar politikusok milyen magasra tudják tenni a lécet, hanem az, hogy a román politikai elit mennyire képes azt átugrani. "És hogyha nem tudja átugrani, csak átszalad alatta, vagy rosszabb esetben leveri a lécet, akkor értelmetlen cselekvésről beszélünk" - mondta az RMDSZ elnöke.
   
Hozzátette: az RMDSZ politikusai meg fogják fontolni, hogy megfelelő pillanatban újra napirendre tűzzék a kérdést, hiszen a cél ismert, nem kell újra kitűzni.
   
Kifejtette: nem tudja, hogy a francia példa nyomán a román politika változtat-e a székelyföldi autonómiával kapcsolatos álláspontján, de meglátása szerint meglehetősen idegesek Macron bejelentése miatt. Véleménye szerint Korzikával kapcsolatban sem szabad még "az ünneplés eufóriájába esni", hiszen hosszú folyamatról van szó.
   
Antal Árpád, az RMDSZ vezető politikusa csütörtökön közösségi oldalán történelmi pillanatként értékelte, Székelyföld önrendelkezése szempontjából "jelzésértékűnek" nevezte a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos bejelentését. "Mi székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját" - írta bejegyzésében Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Tájidegen életmodellek ránk erőltetése
  Nagyon elvetemültnek kell lennie annak a vezetőnek, aki kiszolgáltatja az európai népeket a migránsáradatnak, leépíti a kontinens gazdaságát, jövőkép nélküli toporgásra, tűrésre biztat félmilliárdnyi embert – leplezi le a brüsszeli szélsőséget Kövesdi Károly.
 • Az Európai Parlament továbbra is migránsinváziót segíti
  Magyarország déli határán agresszíven özönlenek illegális migránsok, akik rendőrökre támadnak, többször lőfegyverekkel. Annak ellenére, hogy a videó levetítése az utolsó napirendi pontban történt, "döbbent csend volt a brüsszeli tárgyalóteremben" – rögzítette Rétvári Bence.
 • Nemzetárulás volt a baloldal gyűlöletkampánya
  "Az elmúlt években összefogva külhoni magyar testvéreinkkel, rengeteget dolgoztunk azért, hogy a nemzet szekerének kerekét együtt toljuk ki a Gyurcsányék ásta mocskos, sáros gödörből" - fogalmazott Zsigmond Barna Pál.
MTI Hírfelhasználó