Együttműködés hazánk és Örményország között
A tárcavezető az örmény kollégájával, Ararat Mirzojánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ezen látogatással "hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot", hiszen volt tíz év, amíg a két ország között nem volt diplomáciai kapcsolat.
Utoljára frissítve: 2023. október 27. 14:28
2023. október 27. 14:20

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ararat Mirzojan örmény külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Jerevánban 2023. szeptember 27-én. MTI/KKM

Magyarország továbbra is elkötelezett a kapcsolatrendszer újraépítése mellett Örményországgal, tíz év diplomáciai szünet után a felek olyan együttműködés kialakításán dolgoznak, amely mind a két nemzet érdekét szolgálja - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Jerevánban.

A tárcavezető az örmény kollégájával, Ararat Mirzojánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ezen látogatással "hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot", hiszen volt tíz év, amíg a két ország között nem volt diplomáciai kapcsolat. Emlékeztetett rá, hogy tavaly a felek a viszony normalizálásáról döntöttek, olyan együttműködés felépítéséről, amely mind a két nemzet érdekeit szolgálja.
   
Leszögezte: ebben nagy segítség a kereszténység jelentette erős közös alap, ugyanis Magyarország és Örményország is hosszú időre visszatekintő keresztény örökséggel rendelkezik. Majd arra is kitért, hogy az örmény keresztény egyház fontos szerepet játszott a kapcsolat újraépítésében.
"Természetesen mi igyekeztünk kimutatni a jóindulatunkat már korábban. Ennek keretében tárgyaltuk le azerbajdzsáni barátainkkal azt, hogy öt örmény hadifoglyot 2021 végén hazahozhattunk" - tudatta.
 
Valamint hangsúlyozta, hogy a kormány 116 millió forint támogatást nyújtott a hegyi-karabahi régióból Örményországba áttelepülő családoknak, illetve százezer adag vakcinával segítette a helyi védekezést a koronavírus-járvány idején.
   
"Magyarország továbbra is elkötelezett ezen kapcsolatrendszer újraépítése mellett" - mondta.

Tájékoztatása szerint ennek jeleként újabb 40 millió forint támogatást biztosítanak a Hegyi-Karabahból elköltöző családok számára, továbbá hazánk kész részt venni az áttelepülők gyógykezelésében, és nyári táboroztatásra várja az érintett családok gyerekeit jövő évben.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy felsőoktatási együttműködési egyezményt is aláírnak, s ennek alapján évente harminc örmény tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken.
   
Érintette a magyarországi örmény kisebbséget is, és hangsúlyozta, hogy az utóbbi tizenhárom év során négyszeresére emelték a közösség számára juttatott költségvetési támogatások mértékét.

Majd közölte, hogy felkérte örmény hivatali partnerét, hogy engedélyezze a magyar konzuli képviselet létrehozását Jerevánban.
   
A WizzAir légitársaságot pedig szavai szerint a kormány arra fogja ösztönözni, hogy ha már hét ország kilenc városába üzemeltet járatokat Jerevánból, akkor ehhez tizedikként Budapestet is adja hozzá.
   
"Akkor a közvetlen kapcsolat fizikailag is valóban létre tudna jönni. Azt hiszem, hogy tíz év után ez nem rossz előrehaladás egy találkozó alkalmával" - vélekedett.
   
A miniszter arról is beszámolt, hogy a világ biztonsága ma van a legrosszabb állapotban a hidegháború vége óta, és a kaukázusi régió instabilitása és fegyveres konfliktusai miatt is emberek százezrei, milliói szenvedtek évtizedeken át.
   
"Magyarország olyan ország, amely mindig, minden háború és fegyveres konfliktus esetében a béke és a békés megoldások pártján áll. És ugyanígy van ez a kaukázusi térség kapcsán is" - mondta.

Majd aláhúzta, hogy a Kaukázus rendkívül fontos Európa számára, egyfelől a szomszédságból fakadóan, másfelől azért, mert a régió segíthet a kontinens energiaellátási válságának leküzdésében, innen újabb források beszerzésére lehet reálisan lehetőség.
   
"Épp ezért mi, magyarok azt szeretnénk, azt kívánjuk, hogy Azerbajdzsán és Örményország minél előbb alá tudják írni a békemegállapodást, amely aztán majd garantálni tudja, hogy itt, ebben a térségben az emberek a következő évtizedekben nyugalomban és békében éljenek, s amely lehetővé teszi, hogy itt, a térségben a következő évek, évtizedek a nyugodt gazdasági fejlődésről szólhassanak" - jelentette ki.

Kapcsolatjavítás az irodalom ösvényén

Vahram Martiroszjan örmény műfordító a Balassi-karddal 2020-ban Bálint napján Budapesten – Nyíri Erzsébet felvétele

A magyar-örmény kapcsolat helyreállításához fontos lökést adott a legrangosabb magyar irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard átadása a kiváló örmény műfordítónak, Vahram Martiriszjannak. A 2020. év Bálint napján Pest belvárosában, a papi szeminárium dísztermében került sor az örmény irodalmat az európai Balassi-folyamatba bebocsátó kadceremóniára. A fejlemény Örményországban nagy nyilvánosságot kapott. 
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
  • Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz
    A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.
MTI Hírfelhasználó