Együtműködik a Retörki és a Kodolányi Egyetem
Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza, a most aláírásra került határozatlan idejű stratégiai együttműködési megállapodás ennek folytatása, új szintre emelése.
2024. február 7. 20:21

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár és a Kodolányi János Egyetem. 2024. február 7-én, sajtótájékoztató keretében került sor a kutatóintézet és az egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírására, a RETÖRKI budapesti konferenciatermében.

Dr. Vizi László Tamás megbízott rektor kiemelte, hogy a Kodolányi János Egyetem a gazdasági és társadalmi szereplőkkel és a helyi közösséggel kooperáló, oktató-kutató-fejlesztő felsőoktatási intézmény. Az egyetem stratégiai célja, hogy a szűkebb helyi közösség és gazdaság igényeit széleskörű műveltséggel rendelkező, folyamatosan tanulni és magát fejleszteni képes, a kiválóság iránt elkötelezett, stabil értékrenddel rendelkező, környezettudatos diplomás munkavállalók képzésével, tudományos kutatással és innovatív szolgáltatásokkal segítse.

Dr. Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a több mint egy évtizede működő intézet célja, hogy a teljes XX. századot lefedő, de a rendszerváltás időszakát fókuszban tartó alapkutatások folytatása és az eredmények publikálása mellett az oktatás és az ismeretterjesztés eszközeivel el tudja érni a társadalom szélesebb rétegeit, ezzel elősegítve múltunk jobb megismerését, megértését és feldolgozását. Ezen a területen kiemelten fontosnak tartja, hogy az Intézeten belül harmadik éve működik a Történelemdidaktikai- és Pedagógiai Műhely, amelynek munkájában a RETÖRKI szakemberei mellett külsős szakértők és pedagógusok is részt vesznek.

Havasi Dániel felvételei

Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza, a most aláírásra került határozatlan idejű stratégiai együttműködési megállapodás ennek folytatása, új szintre emelése. Az együttműködés értelmében az egyetem történelem és nemzetközi tanulmányok képzésének hallgatói szakmai gyakorlatukat a RETÖRKI-nél tölthetik, amelynek keretében elsősorban az elméleti és gyakorlati levéltári munkával és kutatással ismerkedhetnek meg. Emellett a közösségszervezés képzés hallgatói – szintén szakmai gyakorlatként – részt vehetnek a RETÖRKI rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában.

A Felek továbbá kifejezték azon szándékukat, hogy az egyetemen létrehozandó történelem mesterképzés és osztatlan történelemtanári képzés kialakításában és működtetésében együttműködnek egymással.  

gondola
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
MTI Hírfelhasználó